Коледно съвършенство, дегизирано като десерт: шоколадов щолен с щипка портокал - рецепта Снимка: © Dr. Oetker

Празниците са време за много неща: за дълги, мързеливи обеди със семейството, за гости с приятелите, за шопинг, планове за Нова година и големи порции домашен уют. Има едно нещо обаче, което със сигурност не е на преден план в дните около Коледа – диетите.

Едва ли има по-подходящ момент да си дадем почивка от хранителните режими, броенето на калории и удържането на поривите да хапнем нещо сладко.

Затова, в духа на празника, с Dr. Oetker ви предлагаме тази рецепта за шоколадов щолен с марципан и портокалови корички.

Състав

Тесто със суха мая за печене

Пълнеж

  • 200 г суров марципан (смес от брашно, бадеми и пудра захар)
  • 100 г млечен шоколад (на парчета)
  • 50 г краве масло
  • 1 яйце

Украса

Приготвяне (около 60 мин).

1.Тесто със суха мая

Затоплете млякото, маята и захарта в малък съд за 2 минути, но без да завира.

В съд добавете затоплената смес, маслото, брашното, яйцето, солта и настърганите корички и разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто.

Покрийте го с чиста влажна кърпа и го оставете на топло, за да втаса, докато видимо увеличи обема си.

2. Пълнеж

В купа разбийте марципана на малки парченца. Добавете останалите продукти и разбъркайте за кратко с миксер докато не получите хомогенна смес.

Поръсете тестото с брашно и размесете върху леко набрашнена повърхност.

Оформете тестото в правоъгълник (40 х 30 см) и го намажете с пълнежа. Започнете да навивате на руло от двете къси страни.

Намазнете форма за печене и застелете с хартия за печене. Поставете тестото в нея и го оставете отново на топло, докато втаса още веднъж. С мляко намажете тестото и поръсете отгоре бадемите.

Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 45 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

След изпичане извадете щолена заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути.

Поръсете щолена с пудра захар. В тенджера загрейте маслото с портокаловите корички. Докато е още топъл намажете щолена с остатъка от маслото и поръсете с пудра захар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Голям пожар затвори пътя Велико Търново – Арбанаси, хеликоптер се включи в гасенето

Огънят е обхванал местността Гарга баир

20:32 - 08.07.2025
Важно днес

Горски пожар бушува в Южна Франция, летището в Марсилия е затворено

Силни ветрове разпространиха пламъците към града

19:59 - 08.07.2025
Важно днес

Иван Костов: Кампанията срещу еврото може да форсира инфлацията - викаш злото и то идва

Той призова противниците на еврото "да спрат, защото причиняват само негативи на България"

18:10 - 08.07.2025
Важно днес

Домашен арест за 19-годишния шофьор, убил трима души, след като се вряза в заведение в Разград

Съдът е взел предвид възрастта, чистото минало и постоянния адрес на обвиняемия

18:07 - 08.07.2025
Важно днес

Парк “Врана” няма да бъде даден на общината, но не е ясно кой ще го поддържа

Областният управител на София отказва да се съобрази с ултиматума на кмета Васил Терзиев, щял да свиква работна група

17:41 - 08.07.2025
Важно днес

ЕК критикува България за нулевия резултат в борбата с корупцията

ЕК призна, че държавата е занулила почти всички опити да се бори с политическите и икономически зависимости на съд, прокуратура и полиция

17:15 - 08.07.2025
Важно днес

Трима мъже са осъдени за палеж на украински склад в Лондон по поръчка на руската групировка „Вагнер“

Първа присъда по новия Закон за националната сигурност на Великобритания

16:45 - 08.07.2025
Важно днес

Асен Василев: Пеевски е разпоредил акцията срещу кмета на Варна

"Искам да кажа на тези хора - нито ще ни спрете, нито ще ни изплашите"

16:37 - 08.07.2025