Коледно съвършенство, дегизирано като десерт: шоколадов щолен с щипка портокал - рецепта Снимка: © Dr. Oetker

Празниците са време за много неща: за дълги, мързеливи обеди със семейството, за гости с приятелите, за шопинг, планове за Нова година и големи порции домашен уют. Има едно нещо обаче, което със сигурност не е на преден план в дните около Коледа – диетите.

Едва ли има по-подходящ момент да си дадем почивка от хранителните режими, броенето на калории и удържането на поривите да хапнем нещо сладко.

Затова, в духа на празника, с Dr. Oetker ви предлагаме тази рецепта за шоколадов щолен с марципан и портокалови корички.

Състав

Тесто със суха мая за печене

Пълнеж

  • 200 г суров марципан (смес от брашно, бадеми и пудра захар)
  • 100 г млечен шоколад (на парчета)
  • 50 г краве масло
  • 1 яйце

Украса

Приготвяне (около 60 мин).

1.Тесто със суха мая

Затоплете млякото, маята и захарта в малък съд за 2 минути, но без да завира.

В съд добавете затоплената смес, маслото, брашното, яйцето, солта и настърганите корички и разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто.

Покрийте го с чиста влажна кърпа и го оставете на топло, за да втаса, докато видимо увеличи обема си.

2. Пълнеж

В купа разбийте марципана на малки парченца. Добавете останалите продукти и разбъркайте за кратко с миксер докато не получите хомогенна смес.

Поръсете тестото с брашно и размесете върху леко набрашнена повърхност.

Оформете тестото в правоъгълник (40 х 30 см) и го намажете с пълнежа. Започнете да навивате на руло от двете къси страни.

Намазнете форма за печене и застелете с хартия за печене. Поставете тестото в нея и го оставете отново на топло, докато втаса още веднъж. С мляко намажете тестото и поръсете отгоре бадемите.

Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 45 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

След изпичане извадете щолена заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути.

Поръсете щолена с пудра захар. В тенджера загрейте маслото с портокаловите корички. Докато е още топъл намажете щолена с остатъка от маслото и поръсете с пудра захар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кръговете около загубилия президентските избори в Румъния атакуват резултата от вота пред КС

Привържениците на Джордже Симион изведнъж заговориха за "чуждестранна намеса" във вота

17:40 - 20.05.2025
Важно днес

Верижна катастрофа предизвика сериозно задръстване на бул. "Цариградско шосе"

Инцидентът е станал около 16:30 часа. 

17:00 - 20.05.2025
Политика

ЕС и Великобритания удариха в синхрон Русия с нови санкции по "сенчестия" флот

Брюксел и Лондон се опитват да засилят натиска върху Путин, но без съдействие от САЩ

15:40 - 20.05.2025
Зелен булевард

Билото на Софийска планина е с нова туристическа маркировка

Доброволците в третата инициатива от проекта на БТС и Kaufland България – „Не губи посоката“, поставиха 15 указателни табели и се включиха в дейности по почистване на района около чешмата „Момин дол“

15:02 - 20.05.2025
Кино и сериали

"Улица Сезам" отива в Netflix, след като Тръмп спря парите обществени медии в САЩ

Предаването стартира през 1969 г.

14:58 - 20.05.2025
Живот

Високият зрителски вот за Израел на "Евровизия" роди съмнения. Страните искат отговори от EBU

Обществените телевизии на Испания, Белгия, Финландия и Исландия се усъмниха във вота

14:44 - 20.05.2025
Важно днес

ТВ водещият Боби Ваклинов реши да прави политически проект

Бившият репортер от "Господари на ефира" обяви начало на "народно движение за истински промени"

14:37 - 20.05.2025
Кино и сериали

„Minecraft: Филмът“ – любимата игра оживява във Видеотеката на A1 Xplore TV

Видеотеката на A1 Xplore TV предлага разнообразие от български и чуждестранни заглавия във всички жанрове

14:32 - 20.05.2025
Култура

Oh! Jazz и United Group пренасят ексклузивно джаз съдържание в Югоизточна Европа

Партньорството включва и подкрепа на местната джаз продукция и международна сцена за регионалните таланти.

14:25 - 20.05.2025