Коледно съвършенство, дегизирано като десерт: шоколадов щолен с щипка портокал - рецепта Снимка: © Dr. Oetker

Празниците са време за много неща: за дълги, мързеливи обеди със семейството, за гости с приятелите, за шопинг, планове за Нова година и големи порции домашен уют. Има едно нещо обаче, което със сигурност не е на преден план в дните около Коледа – диетите.

Едва ли има по-подходящ момент да си дадем почивка от хранителните режими, броенето на калории и удържането на поривите да хапнем нещо сладко.

Затова, в духа на празника, с Dr. Oetker ви предлагаме тази рецепта за шоколадов щолен с марципан и портокалови корички.

Състав

Тесто със суха мая за печене

Пълнеж

  • 200 г суров марципан (смес от брашно, бадеми и пудра захар)
  • 100 г млечен шоколад (на парчета)
  • 50 г краве масло
  • 1 яйце

Украса

Приготвяне (около 60 мин).

1.Тесто със суха мая

Затоплете млякото, маята и захарта в малък съд за 2 минути, но без да завира.

В съд добавете затоплената смес, маслото, брашното, яйцето, солта и настърганите корички и разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто.

Покрийте го с чиста влажна кърпа и го оставете на топло, за да втаса, докато видимо увеличи обема си.

2. Пълнеж

В купа разбийте марципана на малки парченца. Добавете останалите продукти и разбъркайте за кратко с миксер докато не получите хомогенна смес.

Поръсете тестото с брашно и размесете върху леко набрашнена повърхност.

Оформете тестото в правоъгълник (40 х 30 см) и го намажете с пълнежа. Започнете да навивате на руло от двете къси страни.

Намазнете форма за печене и застелете с хартия за печене. Поставете тестото в нея и го оставете отново на топло, докато втаса още веднъж. С мляко намажете тестото и поръсете отгоре бадемите.

Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 45 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

След изпичане извадете щолена заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути.

Поръсете щолена с пудра захар. В тенджера загрейте маслото с портокаловите корички. Докато е още топъл намажете щолена с остатъка от маслото и поръсете с пудра захар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

ЦСКА загуби “калната битка” срещу “Черно море”

Край на серията на “червените”

19:58 - 06.12.2025
Коледен булевард

Вяра Крушкова, която ни учи да обичаме прилепите или когато каузата те намира сама

Вяра е душата и двигателят на единствения специализиран спасителен и рехабилитационен център за прилепи в България Bat World Bulgaria.

18:51 - 06.12.2025
Важно днес

Къмпинг "Арапя" отново е наводнен, пътят Царево-Ахтопол също е залят от вода

Екипи на полицията са в готовност да реагират в Царево

18:33 - 06.12.2025
Текстове от партньори

Giving Friday на dm България събра рекордните 71 000 лева

Средствата ще бъдат дарени на дългогодишния партньор на компанията за инициативата - “SOS Детски селища България”

17:06 - 06.12.2025
Спорт

Никола Цолов записа първи подиум във Формула 2

Българският пилот финишира на трето място в Абу Даби

15:29 - 06.12.2025
Важно днес

Защитната конструкция на Чернобил вече не блокира радиацията и се нуждае от основен ремонт, казва МААЕ

Защитната конструкция беше повредена по време на руска атака с дрон

14:05 - 06.12.2025