Коледно съвършенство, дегизирано като десерт: шоколадов щолен с щипка портокал - рецепта Снимка: © Dr. Oetker

Празниците са време за много неща: за дълги, мързеливи обеди със семейството, за гости с приятелите, за шопинг, планове за Нова година и големи порции домашен уют. Има едно нещо обаче, което със сигурност не е на преден план в дните около Коледа – диетите.

Едва ли има по-подходящ момент да си дадем почивка от хранителните режими, броенето на калории и удържането на поривите да хапнем нещо сладко.

Затова, в духа на празника, с Dr. Oetker ви предлагаме тази рецепта за шоколадов щолен с марципан и портокалови корички.

Състав

Тесто със суха мая за печене

Пълнеж

  • 200 г суров марципан (смес от брашно, бадеми и пудра захар)
  • 100 г млечен шоколад (на парчета)
  • 50 г краве масло
  • 1 яйце

Украса

Приготвяне (около 60 мин).

1.Тесто със суха мая

Затоплете млякото, маята и захарта в малък съд за 2 минути, но без да завира.

В съд добавете затоплената смес, маслото, брашното, яйцето, солта и настърганите корички и разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто.

Покрийте го с чиста влажна кърпа и го оставете на топло, за да втаса, докато видимо увеличи обема си.

2. Пълнеж

В купа разбийте марципана на малки парченца. Добавете останалите продукти и разбъркайте за кратко с миксер докато не получите хомогенна смес.

Поръсете тестото с брашно и размесете върху леко набрашнена повърхност.

Оформете тестото в правоъгълник (40 х 30 см) и го намажете с пълнежа. Започнете да навивате на руло от двете къси страни.

Намазнете форма за печене и застелете с хартия за печене. Поставете тестото в нея и го оставете отново на топло, докато втаса още веднъж. С мляко намажете тестото и поръсете отгоре бадемите.

Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 45 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

След изпичане извадете щолена заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути.

Поръсете щолена с пудра захар. В тенджера загрейте маслото с портокаловите корички. Докато е още топъл намажете щолена с остатъка от маслото и поръсете с пудра захар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Откриха Стефани, която спасители издирваха на Витоша

20-годишната жена е в добро здраве

20:36 - 08.11.2025
Важно днес

Асен Василев: Хората, които фалираха “Булгартабак” да не се упражняват върху “Лукойл”

“Лукойл” измества обществения фокус от темата с бюджета, предупреди бившият финансов министър

18:41 - 08.11.2025
Важно днес

Гърция подписа историческо споразумение за доставки на американски втечнен газ към ЕС

Сделката е за период от 20 години и има за цел да стимулира износа на американски втечнен природен газ от Гърция към северните ѝ съседи, включително България

17:09 - 08.11.2025
Важно днес

След фаталната катастрофа в Кентъки: UPS и FedEx приземяват около 50 товарни самолета

Това се случва след препоръка на производителя Boeing

16:16 - 08.11.2025
Спорт

Здрава битка и успех за ЦСКА над “Левски” във Вечното дерби

За "Левски" това бе първа загуба от септември

15:37 - 08.11.2025
Култура

„Вселената на Тимъти“: Последната корица на Ана Уинтър за Vogue предизвика полемики

Уинтър се сбогува с поста си с жест, който е едновременно елегантен, провокативен и безмилостно контролиран

15:22 - 08.11.2025
Важно днес

Линия 3 на метрото е спряна през уикенда, автобуси заместват влаковете по маршрута

Причината е подготовката за пускане в експлоатация на трите нови метростанции по бул. „Владимир Вазов“

14:43 - 08.11.2025
Важно днес

Екоминистърът да си влезе във функциите за събирането на цветните контейнери в София, настоя председателят на СОС

„Екобулпак“ преустанови в четвъртък обслужването на цветните контейнери

13:36 - 08.11.2025
Кино и сериали

"Обичам Ел Ей" с Рейчъл Сенът - "безименният проект", който се превърна в хит

Сериалът е изследване на идентичността в свят, в който личният бранд е новата религия

12:08 - 08.11.2025