Коледно съвършенство, дегизирано като десерт: шоколадов щолен с щипка портокал - рецепта Снимка: © Dr. Oetker

Празниците са време за много неща: за дълги, мързеливи обеди със семейството, за гости с приятелите, за шопинг, планове за Нова година и големи порции домашен уют. Има едно нещо обаче, което със сигурност не е на преден план в дните около Коледа – диетите.

Едва ли има по-подходящ момент да си дадем почивка от хранителните режими, броенето на калории и удържането на поривите да хапнем нещо сладко.

Затова, в духа на празника, с Dr. Oetker ви предлагаме тази рецепта за шоколадов щолен с марципан и портокалови корички.

Състав

Тесто със суха мая за печене

Пълнеж

  • 200 г суров марципан (смес от брашно, бадеми и пудра захар)
  • 100 г млечен шоколад (на парчета)
  • 50 г краве масло
  • 1 яйце

Украса

Приготвяне (около 60 мин).

1.Тесто със суха мая

Затоплете млякото, маята и захарта в малък съд за 2 минути, но без да завира.

В съд добавете затоплената смес, маслото, брашното, яйцето, солта и настърганите корички и разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто.

Покрийте го с чиста влажна кърпа и го оставете на топло, за да втаса, докато видимо увеличи обема си.

2. Пълнеж

В купа разбийте марципана на малки парченца. Добавете останалите продукти и разбъркайте за кратко с миксер докато не получите хомогенна смес.

Поръсете тестото с брашно и размесете върху леко набрашнена повърхност.

Оформете тестото в правоъгълник (40 х 30 см) и го намажете с пълнежа. Започнете да навивате на руло от двете къси страни.

Намазнете форма за печене и застелете с хартия за печене. Поставете тестото в нея и го оставете отново на топло, докато втаса още веднъж. С мляко намажете тестото и поръсете отгоре бадемите.

Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 45 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

След изпичане извадете щолена заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути.

Поръсете щолена с пудра захар. В тенджера загрейте маслото с портокаловите корички. Докато е още топъл намажете щолена с остатъка от маслото и поръсете с пудра захар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

НАСА честити Коледа със снимка на празнична "елха" от звезди

На 2500 светлинни години от Земята в Космоса се носи "коледна елха", съставена от звезди

16:37 - 25.12.2024
Бизнес

BMW в центъра на скандал: Автогигантът е изнасял луксозни коли за Русия въпреки санкциите

Компанията е уволнила служителите, отговорни за нарушенията и е спряла планирани доставки

15:35 - 25.12.2024
Важно днес

Празнично работно време Speedy

15:31 - 25.12.2024
Важно днес

Празнично работно време Еконт

15:24 - 25.12.2024
Живот

С Бийонсе и американски футбол на Коледа Netflix планира следващия си стрийминг хит

Коледата по Netflix ще е с концерт на Бийонсе

14:01 - 25.12.2024
Спорт

Олимпийската състезателка по сноуборд Софи Хедигер загина при инцидент

Застигнала я е лавина по време на свободно спускане по необработен терен

11:38 - 25.12.2024
Важно днес

Папа Франциск даде начало на Свещената година за католиците

Той отвори Светата врата на храма "Свети Петър". Какъв е символът ѝ?

11:26 - 25.12.2024