Съветът на ректорите отказа да преизбере проф. Анастас Герджиков Снимка: © Getty Images

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков изненадващо е изгубил избора за нов мандат начело на Съвета на ректорите - организацията на висшите училища в България, която оглавяваше от 2020 г.

Според информация на "Офнюз" от събранието във Варна - Герджиков е получил само 24 гласа "за" при необходимо мнозинство от 25 гласа.

Бившият кандидат за президент, номиниран от ГЕРБ, е бил единствената номинация за нов ръководен мандат в Съвета на ректорите.

Предполагаемата причина за "вота на недоверие" срещу ректора на СУ е неговата подкрепа за предложението на МОН да се въведат нови правила за атестиране на преподавателите в университетите.

Министерството на акад. Николай Денков иска оценката на преподавателите по методика, предложена от кабинета, да се обвърже с достъп до евентуално допълнително финансиране за заплати през 2022 г.

Мотивът му е свързан с това, че действащата система за акредитация на университети и атестация на преподавателите не отразява реалното им ниво и показва, че "всички са отличници", докато в някои висши училища работят професори и доценти, които "не изпълняват минималните изисквания".

Група преподаватели от държавни университети обаче протестират срещу промяната, като обвиняват кабинета в нарушение на Закона за висшето образование, намеса в академичната им автономия и създаване на несигурност за финансирането им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024