Москва и Пхенян подписаха договор и обявиха общ враг - Вашингтон Снимка: © Getty Images

С червен килим, рози и обещания за още по-здрави връзки между Москва и Пхенян - така беше посрещнат Владимир Путин по време на първото му от 24 години насам посещение в Северна Корея.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обяви след срещата си с руския президент, че "напълно подкрепя руската инвазия в Украйна" и че двете държави "трябва да се борят срещу империалистическата хегемония на САЩ и нейните сателити, насочена срещу Русия".

Ким Чен Ун заяви, че отношенията между двете държави са дори по-близки от връзките на Пхенян със СССР и обеща "пълна подкрепа и солидарност с руското правителство, армията и народа при провеждането на специалната военна операция, която защитава суверенитета, сигурността и териториалната цялост на Русия."

"Ситуацията остава сложна и много динамична. Искам за пореден път да потвърдя, че ще работим за задълбочаване на стратегическите си отношения с Русия и руските власти, независимо от сложната геополитическа ситуация," каза той.

Двамата лидери подписаха и споразумение за стратегическо партньорство, по силата на което да разширят икономическото и военното сътрудничество помежду си и да останат обединени срещу общия враг - Вашингтон.

Заедно с Путин в Северна Корея е и руска делегация с едни от най-приближените му хора. Това са вицепремиерът Денис Мантруров, министърът на отбраната Андрей Белоусов и външният министър Сергей Лавров.

Визитата е определяна като ключова за това как ще продължат да се развиват отношенията между двете държави в период, когато и двете са намират в международна изолация - Русия заради войната си в Украйна, а Северна Корея - заради ядрените си опити. И двете държави са под строги икономичеки санкции, наложени от ЕС, САЩ, Великобритания и други страни.

Срещата на Путин и Ким Чен Ун идва и на фона на притесненията, че Пхенян предоставя оръжия на Москва за войските ѝ в Украйна в замяна на икономическа и технологична помощ за ядрената програма - нещо, което и двете страни отричат.

Пхенян от друга страна разчита на присъствието на Русия в Съвета за сигурност на ООН, за да постигне целите си за отслабване на санкциите, наложени заради ядрените опити.

Това вече се случи през март, когато Москва използва правото си на вето в Съвета за сигурност, за да отхвърли подновяването на експертната група на ООН, която следи за прилагането на санкциите срещу Северна Корея.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024