Създателите на френския TGV готвят сделка за $7 млрд. с Bombardier Снимка: © Getty Images

Френската компания Alstom - създател на високоскоростните влакове TGV - планира да купи подразделението на канадския Bombardier, което се занимава с производство в ЖП-сектора.

Двете компании са в процес на преговори, като евентуалната сделка се оценява на около 7 млрд. долара. Основната цел на Alstom e да подобри позициите си, за да може да се конкурира с китайската компания CRRC - най-големият производител на влакове в света.

През 2019 г. Alstom направи неуспешен опит за сливане с германския Siemens, която обаче беше спряна от Европейската комисия заради опасения от нарушаване на антимонополните правила в съюза.

Alstom потвърждават пред Ройтерс, че "водят разговори" за евентуално придобиване на Bombardier Transportation, но все още не е взето каквото и да е решение.

Bombardier Transportation е базирана в Берлин, като има заводи в няколко страни по света - включително в Германия, Великобритания и в северна Франция, близо до производствен обект на Alstom.

Ако двете компании се споразумеят за сделката, тя ще трябва да мине за одобрение през европейските регулатори за защита на конкуренцията. Анализатори на пазара коментират пред Ройтерс, че съпротивата срещу тази консолидация ще е по-слаба в сравнение със спряната сделка Alstom-Siemens, тъй като французите и канадците имат по-малък комбиниран пазарен дял в Европа в сферата на производството на високоскоростни машини и жп-сигнализация.

За Bombardier сделката ще помогне за подобряване на финансовите позиции. Компанията беше изправена на ръба на банкрут през 2015 г. заради спад в приходите в период на подготовка за производство на нов самолет, като премина през процес на преструктуриране, съкращаване на разходите и продажба на активи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022