Създателят на най-голямата инвестиционна измама в САЩ Бърни Мейдоф почина в затвора Снимка: © Getty Images

На 82-годишна възраст почина Бърни Мейдоф - бившият финансист, създал най-голямата схема за измами на инвеститори в Съединените щати. Мейдоф излежаваше присъда от 150 години лишаване от свобода, след като през 2009 г. се призна за виновен по делото.

Преди месеци му беше отказано предсрочно освобождаване, въпреки че страдаше от бъбречно заболяване в последен стадий.

Схемата на Мейдоф беше разкрита в края на 2008 г. Сред пострадалите от него бяха множество популярни личности като режисьора Стивън Спилбърг, актьора Кевин Бейкън, носителя на Нобелова награда за мир Ели Визел, бизнесмени и много други.

Според прокуратурата - финансовата пирамида на Мейдоф е започнала да се изгражда още в началото на 70-те години и е засегнала около 37 000 души от 136 държави.

В продължение на повече от пет десетилетия Мейдоф е известен в Уол Стрийт като един от големите инвестиционни мениджъри. Той става част от борда на директорите на Nasdaq през 1990 г., има принос при създаването на нови системи за търговия.

Авторитетът му рухва в разгара на финансовата криза през 2008 г., когато клиентите на инвестиционния му фонд започват да изискват обратно вложенията си и се оказва, че компанията не разполага със средствата, които е обещавала.

Мейдоф признава пред синовете си, че целият му бизнес е построен върху измама, а те се свързват с ФБР.

Въпреки че цялото му семейство е свързано с управлението на финансовата компания, той твърди, че никой друг не е бил наясно с престъпната му дейност. Въпреки това неговият брат Питър също е осъден на затвор за съучастие.

Двамата синове на Бърни Мейдоф Марк и Андрю вече не са между живите. По-големият посяга сам на живота си на втората годишнина от разкриването на измамата, а по-малкият умира от лимфома през 2014 г.

Основната банка на Мейдоф JPMorgan Chase плаща 2,6 млрд. долара обезщетение на правителството и жертвите на схемата заради неосъществения контрол върху финансовите операции.

Към средата на 2020 г. над 14 млрд. от приблизително 20 млрд. долара са възстановени на пострадалите от схемата на Мейдоф.

Приживе той твърдеше, че лично помага за възстановяването на загубите, като принуждавал някои от най-големите си инвеститори ра върнат част от получените пари - твърдение, което се отрича от федералните власти и от съдебно назначения довереник Ървин Пикард, който отговаря за издирването на средствата на пострадалите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024