Сбирка на евангелисти в Перущица доведе до ново огнище на Covid Снимка: © Unsplash

55-годишен пастор от Варна е починал след заболяване от коронавирус по време на сбирка на евангелисти в кв. "Запад" на Перущица. Мъжът е починал няколко дни след като се е върнал от срещата, става ясно от интервю на кмета на Варна Иван Портних пред Дарик. Още двама души от контактните му лица са с положителна проба за Covid, очакват се още резултати от тестове.

Общо 6 души от Перущица са дали положителни проби за Covid през последните дни. Други двама заразени с коронавирусна инфекция са жители на община Раковски, но също са присъствали на евангелисткото събрание.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева обяви, че високият брой на нови заболели се е очаквал, след като властите са получили информация за религиозната сбирка.

"От няколко дни очакваме това, тъй като в Перущица е проведено събиране на голям брой хора в кв. "Запад". Кметът на общината не е бил уведомен предварително за събирането. Когато сме уведомени, ние вземаме мерки, за да няма такова струпване на хора", каза тя. "На събирането са поканени хора от други градове, един от тях е от Варна. Ние предполагаме, че точно от тях е дошло и пренасянето на вируса", каза областният управител.

Още 20 контактни лица на заразените са с предписания за карантина. Още от сряда в квартала има засилено полицейско присъствие, но няма да бъдат налагани извънредни мерки за сигурност. МВР ще следи дали се спазват предписанията на РЗИ и дали карантината се спазва.

Община Раковски също отмени всички спортни и културни събития, събори и фестивали заради опасността от разпространение на болестта след 2-та нови случая. Кметът Павел Гуджеров посочва, че намира за безотговорно организирането на подобни мероприятия в моментната обстановка.


ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ

89 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID, ТРИМА ДУШИ СА ПОЧИНАЛИ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024