Сблъсъкът на Асен Василев и Мустафа Карадайъ: Ще продължим да пречим на схемите ви, независимо дали сме на власт

Вицепремиерът Асен Василев и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ влязоха в изострен спор по време на дебатите за оставката на Никола Минчев, като Василев обяви, че ПП ще "продължи да пречи на схемите" на Движението "независимо дали сме на власт или не".

Василев беше провокиран от твърдение на Карадайъ срещу Кирил Петков за това, че призовавал за етническо противопоставяне, след като премиерът се учуди защо иначе непримирими противници като "Възраждане" и ДПС гласуват заедно.

"Нашият призив не е за етническо противопоставяне. Нашият призив е за противопоставяне на фирмите и хората, които грабят тази държава. Независимо от тяхната етническа принадлежност. 32 години ДПС е в политиката и най-бедните краища на държавата са там, където са избирателите на ДПС. Но за сметка на това едни от най-богатите хора в държавата са членове на ДПС. Ние не се борим и не проповядваме срещу хората, които живеят в районите, които гласуват за вас. Ние се борим срещу хората, чиито банкови сметки вие пълните с начина си на управление, задкулисните си договорки и с така прословутия диалог, който проповядвате. Този диалог не е за доброто на българските граждани, а за това как да се краде безпардонно и безцеремонно и това да продължи. Ето ви новина, няма да продължи. Ние в такъв диалог няма да влезем с никой", каза Василев.

Той заяви, че дори кабинетът на Кирил Петков да не оцелее, "това е началото на една промяна, която българското общество поиска и ще иска по площадите всеки ден, докато тя не се случи".

"Опитите да се формират изкуствени мнозинства са абсолютно безпринципни и имат за цел само едно - да продължат схемите, които ние започнахме да спираме. Знам, че това много ви пречи. Ще продължим да ви пречим, независимо дали сме на власт или не", каза Василев.

Той направи препратка към коментарите на ДПС, че "най-добрата антикризисна мярка ще е оставката на правителството".

"Това ще е най-добрата антикризисна мярка за кюлчетата, шкафчетата, крадците от Капитан Андреево и всички, които се опитват да заграбят милиардите на българите за собствено ползване, вместо да отидат за пенсии, здравеопазване и образование. За тях това ще бъде антикризисна мярка, защото са в криза. Толкова дълбока криза, че вие сте готови да се прегърнете с Възраждане, за да свалите това правителство. Толкова е дълбока кризата за хората, които ви дърпат конците и си седят в Сараите и оттам се опитват да управляват държавата", каза Асен Василев с повишен тон, като направи препратка към Ахмед Доган.

Това доведе до незабавна реакция на Мустафа Карадайъ, който реши да припомни на "случайните минувачи" историята на създаването на ДПС и ролята на Доган в "етническия модел".

Карадайъ обвини Василев в това, че е "функция на задкулисието и мафията", като приписа на ПП "гьонсуратлък, наглост и арогантност".

След този спор Кристиан Вигенин реши да разпусне залата в 20-минутна почивка.

На живо: Парламентът гласува отстраняването на Никола Минчев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024