САЩ обсъжда с Полша възможността да компенсира изгубените военновъздушни сили на Полша, ако източноевропейската страна реши да предостави своите МиГ-29 на Украйна, съобщават четирима представители на американските власти пред Politico. 

Това се случва, след като президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи молба за военни самолети във видеоконферентен разговор в Камарата на представителите на САЩ.

Полша реши да не снабдява украинците с машините си, но това може да се промени, след като от Варшава поискаха гаранция от Белия дом, че ще запълни дупката в техния флот с бойни самолети от американско производство. Водят се разговори по разрешаване на казуса, но преговорите могат да отнемат дълго време. Идеята е НАТО да даде заместващи изтребители на Полша. 

"Работим по въпроса с Полша и се консултираме с останалите си съюзници от НАТО," съобщава говорител на Белия дом пред Politico - подобен ход може да изостри допълнително отношенията между НАТО и Москва. 

Украйна се нуждае от самолети руско производство, тъй като местните пилоти са обучавани да управляват именно такива, радарната им и наземна инфраструктура са пригодени за такива. Ако трансферът между трите страни се случи, това ще е още една крачка от модернизирането на военновъздушните сили на Полша, което се случва систематично от 2006 година насам.

Тогава те за пръв път добавиха F-16 към флота си, а през 2020 година подписаха сделка за 4.6 милиарда долара за 32 машини Ф-35.

САЩ заяви, че "по никакъв начин не се противопоставя на изпращането на полски самолети към Украйна", но посочи, че ще е трудно да бъдат предоставени, тъй като руската войска предупреди, че ще обстрелва всеки конвой, който внася оръжия или техника в страната.

Темата със самолетите започна преди седмица, когато то Европейски съюз изненадващо обявиха, че няколко държави ще предоставят руски машини. Тогава Politico съобщи, че украински пилоти дори са преминали границата с Полша, за да приемат подкрепата, но е трябвало да си тръгнат разочаровани, след като сделката пропадна.

Имаше слухове, че и България е готова да предостави бойни самолети, но премиерът Кирил Петков ги отрече:

"Много ясно искам да кажа – никакви самолети български, не сме поели ангажименти за тях. Имаме малко на брой летящи самолети, проблеми с частите им. Не мислим, че това ще е разумно."

"Липсват ни самолети и не може да даваме на никого. Нашият брой самолети е абсолютно недостатъчен, за да пази нашето небе, камо ли да ги пращаме на Украйна. Щели сме да пращаме и български войски в Украйна – това са абсолютни глупости."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията