Сделка между САЩ и Полша може да предостави нужните самолети на Украйна

САЩ обсъжда с Полша възможността да компенсира изгубените военновъздушни сили на Полша, ако източноевропейската страна реши да предостави своите МиГ-29 на Украйна, съобщават четирима представители на американските власти пред Politico.

Това се случва, след като президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи молба за военни самолети във видеоконферентен разговор в Камарата на представителите на САЩ.

Полша реши да не снабдява украинците с машините си, но това може да се промени, след като от Варшава поискаха гаранция от Белия дом, че ще запълни дупката в техния флот с бойни самолети от американско производство. Водят се разговори по разрешаване на казуса, но преговорите могат да отнемат дълго време. Идеята е НАТО да даде заместващи изтребители на Полша.

"Работим по въпроса с Полша и се консултираме с останалите си съюзници от НАТО," съобщава говорител на Белия дом пред Politico - подобен ход може да изостри допълнително отношенията между НАТО и Москва.

Украйна се нуждае от самолети руско производство, тъй като местните пилоти са обучавани да управляват именно такива, радарната им и наземна инфраструктура са пригодени за такива. Ако трансферът между трите страни се случи, това ще е още една крачка от модернизирането на военновъздушните сили на Полша, което се случва систематично от 2006 година насам.

Тогава те за пръв път добавиха F-16 към флота си, а през 2020 година подписаха сделка за 4.6 милиарда долара за 32 машини Ф-35.

САЩ заяви, че "по никакъв начин не се противопоставя на изпращането на полски самолети към Украйна", но посочи, че ще е трудно да бъдат предоставени, тъй като руската войска предупреди, че ще обстрелва всеки конвой, който внася оръжия или техника в страната.

Темата със самолетите започна преди седмица, когато то Европейски съюз изненадващо обявиха, че няколко държави ще предоставят руски машини. Тогава Politico съобщи, че украински пилоти дори са преминали границата с Полша, за да приемат подкрепата, но е трябвало да си тръгнат разочаровани, след като сделката пропадна.

Имаше слухове, че и България е готова да предостави бойни самолети, но премиерът Кирил Петков ги отрече:

"Много ясно искам да кажа – никакви самолети български, не сме поели ангажименти за тях. Имаме малко на брой летящи самолети, проблеми с частите им. Не мислим, че това ще е разумно."

"Липсват ни самолети и не може да даваме на никого. Нашият брой самолети е абсолютно недостатъчен, за да пази нашето небе, камо ли да ги пращаме на Украйна. Щели сме да пращаме и български войски в Украйна – това са абсолютни глупости."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024