Снимка: © Булевард България

Ръководството на СДС заподозря опит на служебния правосъден министър Крум Зарков да им отнеме правото на наем в сградата на "Раковски" 134, ако европейските делегирани прокурори преместят офисите си в нея.

Според Румен Христов - ако прокурорите се настанят в шестетажната сграда в центъра, партията няма да може да използва "нито едно помещение", въпреки че е символично свързана с адреса.

Активисти се появиха на свиканата от Христов пресконференция, на която обвиниха Зарков в политически реваншизъм и вдигнаха плакати с надписи "ДС гони СДС" и "Долу ръцете от СДС".

Според главния секретар на партията Илия Лазаров европрокуратурата не може да се премести на "Раковски" 134, защото сградата трябва "да се изтърбуши и да се направи основен ремонт", който би отнел 2-3 години.

Румен Христов дори допусна, че с прехвърлянето на европейските прокурори тук, се прави "опит за бойкот на тяхната работа".

Партията имала желание да извърши ремонт за своя сметка, но предложението така и не е разгледано от бившия областен управител Николай Пехливанов.

Последният договор за наем на СДС е прекратен през февруари, като в замяна на старата сграда са предложени други помещения на площад "Славейков", които засега не ги удовлетворяват.

"Раковски" 134 е държавен имот, който не само СДС, но и НФСБ, и "Воля" ползваха под наем през последните няколко години, докато имаха парламентарно представителство. Нуждата от ремонт е била причината за освобождаването на сградата в началото на годината - според Христов бившият премиер Кирил Петков е дал обещание, че СДС ще може да се върне в част от помещенията след завършването му.

Зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова съобщава, че европейските делегирани прокурори сами са избрали сградата, след като са направили оглед на няколко опции.

По данни на областната управа, към настоящия момент в тази сграда няма действащи договори за наем или такива, с които са предоставени части от нея за ползване на физически или юридически лица. Ние като координиращо звено сме уведомили ВСС за избора на европейските делегирани прокурори. Не виждам защо трябва да стане политически проблем, при условие че сградата е празна. Това е въпрос, който трябва да се решава между ВСС, европейските делегирани прокурори и областната управа. Това са страните, които ще взимат решения оттук нататък", казва тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЦИК обяви разпределението на мандатите в 48 Народно събрание

Как ще изглеждат групите в новия парламент

"Освободете терена"

Докато медиите стоят в краката на Костадинов, човекът с прякор на руска дребна монета ще продължава да се гаври с тях

Състезание с един кон: Борислав Сарафов е единствен кандидат за директор на следствието

Иван Гешев лично предложи началника на НСлС за втори мандат. И вероятно ще го получи

ДБ предлага военно-техническа помощ за Украйна още в първите дни на новото НС

Обединението критикува президента Радев относно позициите и решенията му за Украйна

9 бойци от елитна бригада на ГРУ на Русия са ликвидирани при бягството от Лиман

Сред тях има офицери от спецчастите на руското военно разузнаване

Чували с трупове, мини и пустош: Из безлюдните улици на освободения град Лиман

Дори победата може да изглежда опустошителна

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter