СДС не иска да дели "Раковски" 134 с прокурорите на Кьовеши Снимка: © Булевард България

Ръководството на СДС заподозря опит на служебния правосъден министър Крум Зарков да им отнеме правото на наем в сградата на "Раковски" 134, ако европейските делегирани прокурори преместят офисите си в нея.

Според Румен Христов - ако прокурорите се настанят в шестетажната сграда в центъра, партията няма да може да използва "нито едно помещение", въпреки че е символично свързана с адреса.

Активисти се появиха на свиканата от Христов пресконференция, на която обвиниха Зарков в политически реваншизъм и вдигнаха плакати с надписи "ДС гони СДС" и "Долу ръцете от СДС".

Според главния секретар на партията Илия Лазаров европрокуратурата не може да се премести на "Раковски" 134, защото сградата трябва "да се изтърбуши и да се направи основен ремонт", който би отнел 2-3 години.

Румен Христов дори допусна, че с прехвърлянето на европейските прокурори тук, се прави "опит за бойкот на тяхната работа".

Партията имала желание да извърши ремонт за своя сметка, но предложението така и не е разгледано от бившия областен управител Николай Пехливанов.

Последният договор за наем на СДС е прекратен през февруари, като в замяна на старата сграда са предложени други помещения на площад "Славейков", които засега не ги удовлетворяват.

"Раковски" 134 е държавен имот, който не само СДС, но и НФСБ, и "Воля" ползваха под наем през последните няколко години, докато имаха парламентарно представителство. Нуждата от ремонт е била причината за освобождаването на сградата в началото на годината - според Христов бившият премиер Кирил Петков е дал обещание, че СДС ще може да се върне в част от помещенията след завършването му.

Зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова съобщава, че европейските делегирани прокурори сами са избрали сградата, след като са направили оглед на няколко опции.

По данни на областната управа, към настоящия момент в тази сграда няма действащи договори за наем или такива, с които са предоставени части от нея за ползване на физически или юридически лица. Ние като координиращо звено сме уведомили ВСС за избора на европейските делегирани прокурори. Не виждам защо трябва да стане политически проблем, при условие че сградата е празна. Това е въпрос, който трябва да се решава между ВСС, европейските делегирани прокурори и областната управа. Това са страните, които ще взимат решения оттук нататък", казва тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023