СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама Снимка: © Getty Images

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) предупреждава за нов вид телефонна измама, за която са регистрирани множество сигнали и оплаквания.

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител", пишат от СДВР във Facebook. Подобни сигнали от граждани за измами и опити за измамни схеми са подадени в София през последните месеци.

"Извършителите на подобен род престъпление се обаждат по телефона на граждани и се представят за служители на различни търговски банки. Под различни предлози се опитват да получат информация за издадените на тяхно име банкови карти, потребителски имена и пароли за електронно банкиране. Впоследствие реализират плащания без знанието и съгласието на титулярите", пишат от СДВР.

Столичната полиция припомня, че банковите институции нямат практика да изискват чрез телефонно обаждане или имейл-кореспонденция предоставянето на лични данни от свои клиенти.

„За да бъде ефективна превенцията срещу подобен род престъпления, при получаване на подобно обаждане, моля сигнализирайте органите на МВР“, добавят от дирекцията.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024