Снимка: © Getty Images

През последното денонощие в България са отчетени нови 22 случая на Covid-19 от 1347 направени PCR проби, обяви секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов на сутрешния брифинг. Общият брой на случаите у нас е 2560.

Сред медиците има 9 заразени за изминалите 24 часа. Една медицинска сестра в София е дала положителна проба, а останалите 4 медицински сестри, двама санитари и двама лекари са били отчетени в Сливен.

„Тези случаи на заразени медици в Сливен идват само за да потвърдят наблюдаваните изводи за разпространението на коронавируса, което е съотносимо и в световен мащаб. Седем от колегите са в едно и също отделение на болницата, което не приема болни с Covid-19“, каза Димо Димов.

По разпореждане на главния държавен здравен инспектор - в Сливен въпросното отделение е затворено. Ще се проучат разширен кръг от контактни лица, ще бъдат установени всички пациенти, преминали през това отделение в рамките на миналия месец.

Впоследствие стана ясно, че това е гастроентерологичното отделение в МБАЛ "Хаджи Димитър". Това обяви кметът на града Стефан Радев на извънреден брифинг, цитиран от bTV. Той каза, че източникът на заразата най-вероятно е пациент.

„Фактите потвърждават огнищния характер за разпространение и допускането на възникване на такива случаи при недокрай спазване на противоепидемичните мерки. Ефективните доказани методи продължават да бъдат физическа дистанция и дезинфекция. Именно те позволиха да постигнем контрол над заболеваемостта и смъртността“, каза секретарят на щаба доц. Димов.

Двама души са починали, а един от тях е лекар от Видин, който е бил настанен за лечение в столичната „Света Анна“. Той е мъж на 77 години с придружаващи заболявания. Другият починал за деня е 67-годишна жена в Пловдив. Общият брой на жертвите е 146, а средната им възраст – 68,7 години.

Сред новите случаи активност се забелязва в шест области – София, Сливен, Ямбол, Пазарджик, Перник.

В София са се заразили две деца под двегодишна възраст, но те не се нуждаят от болнично лечение.

Излекуваните са 83 и общият им брой вече 1206. Димов обяви и „добра новина“ – рекордно ниска цифра за настанените в болница. Те са 132, а само девет от тях са в интензивни отделения и клиники.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни