Осем случая на Covid-19 в "Спешна помощ" в София Снимка: © Спешна помощ - София

Ръководителят на "Спешна помощ" в София д-р Георги Гелев съобщи в понеделник, че са открити нови шест случая на коронавирус в смяната на заразената служителка с положителен тест от преди две седмици. Ден по-късно вече са осем.

Изследвана е цялата смяна от 101 души, като положителни проби са дали двама лекари, един фелдшер и четири медицински сестри. Две лекарки и двама шофьори от друга смяна са във ВМА, за да бъдат изследвани, след поява на симптоми.

Засега няма информация откъде е прихванала вируса първата засегната служителка на "Спешна помощ", но се предполага, че може да се е заразила по време на пътуване в Австрия.

През уикенда посетените адреси в двете дежурства на смяната с потвърдените случаи са били около 600, като в момента тече проучване на столичното РЗИ за това дали някой от обслужените граждани показва симптоми на Covid-19.

Досега служителите са били изследвани с PCR тестове, но д-р Гелев съобщи, че са закупени и 1000 бързи теста, на които ще се подложат всички работещи в "Спешна помощ" в София.

Нито един от заразените досега не е хоспитализиран, всички са под домашна карантина. Работата в центъра е организирана така, че едни и същи екипи да посещават пациенти със съмнения за коронавирус, а други да обслужват останалите спешни случаи.

Георги Гелев посочва, че в момента службата разполага с 1200 предпазни гащеризона за еднократна употреба и 200 защитни облекла за многократна употреба. Очакват се периодични доставки на нови 1000 гащеризона. Ръководителят на Спешния център благодари на фирмите, които помагат на медиците с дарения на храна, маски, ръкавици, очила и шлемове.

Време е за масови тестове на лекарите

Новината за новите случаи на заболели лекари от Спешна помощ дойде ден, след като д-р Десислава Кателиева (Национална асоциация на работещите в спешната медицина) предупреди за опасността от липсата на редовни изследвания на този медицински персонал и рисковете от предаване на болестта между лекари и пациенти.

"В много случаи, когато Спешна помощ отиде на адрес и премери температурата, разбира, че пациентът ги е повикал за гръдна болка, а се оказва с двустранна пневмония. Този човек кашля от една седмица и най-вероятно лекарят е останал очи в очи, само с една маска, с човек, който може да е болен от коронавирус", описа тя пътя на неволно предаване на болестта.

Кателиева препоръча промяна на практиката за изследване на лекарите от първа линия само при проява на симптоми и призова за редовно профилактично вземане на проби.

"При положение, че в Германия казаха, че има 2300 заразени медици, а в Италия и Испания твърдят, че между 14 и 20% от медиците им са заразени, не е ли редно да се преосмисли тази идея?", каза тя в интервю за "120 минути" по bTV.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024