Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно   Снимка: © Getty Images

„Георги Иванов - Гонзо представи книга“ е заглавие, което много медии използваха, след като в края на седмицата техническият директор на Българския футболен съюз (БФС) показа новата методика за развитие на таланти.

Човек би останал с впечатлението, че бившият футболист на “Левски” е автор на изданието, макар че имаше тънка ирония в начина, по който събитието беше отразено.

За какво става дума?

Гонзо представи книгата “Пътят на таланта”, заедно с главния методист на юношеските национални отбори Лъчезар Димов и мениджъра "Елитен футбол" на ФИФА Калъм Ървинг. Изследването е малко над 400 страници и показва визията на БФС за развитие на младите играчи.

В нея е проследен целият път на футболистите в школите, има съвети за работата на треньорите, тенденциите в тренировъчния процес и състезателни упражнения.

"Нашата мисъл е да променим мисленото на всички треньори, защото това е дълъг процес. Убеден съм, че следващата година всички национални ще бъдат на различно ниво. Ние работим от две години, но ни трябват още 3-4, за да се види нашият труд", каза Иванов.

“Концентрирали сме се в детско-юношеския футбол, защото знаем, че там може да променяме нещата. Тези, които са над 20 години, могат да работят в спортна форма, тяхното ниво на развитие е приключило”, добави още той.

В книгата са включени практики от Германия, Белгия, Унгария, Сърбия, Хърватия, както и от "Байерн" (Мюнхен).

На хартия, всичко изглежда “прекрасно”, но къде е проблемът?

На фона на кървавите протести отпреди месец, скандалите във футбола, слабите резултати, подадена оставка на президента на БФС Борислав Михайлов и насрочения конгрес за 15 март 2024 година, да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

Хората от БФС още един път показват, че, сякаш, наистина живеят в паралелна вселена, в която всичко си е наред.

От пиар гледна точка, вторият гаф е още по-очевиден.

Георги Иванов - Гонзо, без съмнение, е един от най-добрите централни нападатели в съвременната история на българския футбол. В продължение на години обаче той беше подиграван от феновете по стадионите, че не е завършил средното си образование (отдавна вече го е направил б.а.), а сега застава пред медиите да представя книга.

Разбира се, в социалните мрежи много бързо се появиха публикации, в които към новината за новото четиво е приложен и колаж, на който Гонзо държи буквар.

И ако социалният рефлекс за настроението на обществеността от години е притъпен в БФС и така или иначе са планирали въпросното мероприятие, присъствието на техническия директор по никакъв начин не ичиства имиджа му. Само влошава положението.

Междувременно беше налято допълнително масло в огъня, след като проверка в Търговския регистър показа, че Борислав Михайлов продължава да бъде президент на БФС, а там не е вписан Михаил Касабов.

От БФС обявиха, че тази техническа подробност не е проблем, тъй като никъде няма правило, което да задължава в Търговския регистър да се внася промяна. При първата оставка на Михайлов обаче, такава беше направена.

„Борислав Михайлов няма намерение да си тръгва от БФС. Преди 3 години правихме много предупреждения как се процедира и след последния Изпълком видяхме, че хората, които управляват 18 години, не са си променили мисленето. Беше гласувано да не се впише Михаил Касабов като президент. Това означава, че Борислав Михайлов продължава и иска да бъде президент. Съдбата на българския футбол е в ръцете на клубовете“ - предупреди Стилиян Петров.

Бившият национал на България е част от екипа на Димитър Бербатов, който официално обяви кандидатурата си за президент на БФС и представи конкретна стратегия.

„На първо място ще наложим мандатност на президента. Не повече от три мандата или 12 години. Второто важно нещо - без президенти на клубове в Изпълкома. Ще има и нова организационна структура на националните отбори и на първенствата. Имаме визия и за ограничаване на чужденците и въвеждане на бонусна система за налагане на български футболисти на всички нива“ - обяви Бербатов.

Битката за него освен трудна, едва ли ще бъде и справедлива. От БФС гласуваха, че конгресът на 15 март ще се проведе не в НДК, а в хотел „Маринела“.

Това означава, че на практика журналистите няма да имат никакъв достъп и ще трябва да търсят алтернативни начини за намиране на информация, а делегатите спокойно ще могат да си правят срещи из стаите на хотела.

На фона на „нормалната футболна седмица“ от паралелната вселена, в която Гонзо представя книга, а БФС продължава да върти номера, фенове вече организират нов протест срещу ръководството на Българския футболен съюз. Той ще се проведе по време на конгреса на 15 март, на който трябва да бъде избран президент.

Събитието е обявено от Фейсбук страницата „Оставка на БФС начело с Боби Михайлов“, която организира и протеста за мача с Унгария, заради който двубоят се игра пред празни трибуни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024