Правителството е решило сектор "Култура" да бъде подкрепен с още 5 милиона лева, съобщи министъра на културата Боил Банов на брифинг днес. Тези средства ще трябва да стигнат до "свободните артисти" - термин, който той посочи, че е сборно понятие и включва всички хора на изкуството. 

По половин милион лева ще бъдат заделени за нови театрални постановки, музикални проекти, танцови спектакли и проекти в сферата на визуалните изкуства. Програмите ще започнат от утре.

Впоследствие 800 лева ще бъдат предназначени за финансиране на разпространение на готовите продукти. Той посочи, че тази подкрепа е важна с оглед на това, че засега се допуска само 30% пълняемост на салоните и печалбите от продажба на билети няма да са толкова големи. 

2.2 милиона ще бъдат насочени към Фонд "Култура".

1.5 милиона от тях ще са насочени за подкрепа на малките авторски кина, цирковете и други такива организации, които разполагат със собствени пространства, през които дават възможност на изява на творци. Останалите 700 хиляди ще отидат за малки проекти на отделни творци, които разпространяват изкуството си онлайн.

"В крайна сметка в тези условия, в които сега живеем, а може да се наложи да поживеем още малко и в бъдеще, е добре да започнем да подготвяме иновативно мисленето си и е добре да реализираме културен продукт и чрез възможностите, които ни дава Интернет и мрежата," обясни Банов. 

Министърът на културата каза още, че подадените от свободни артисти заявки за подкрепа в рамките на три минимални заплати към момента са над 1000, но утре ще стане ясно колко от тях ще бъдат одобрени. За да се стигне до това, артистите трябва да са били на ръба на бедността, когато все още са работили. 

Театрите няма да бъдат задължавани актьорите да носят маски, като всеки колектив сам ще може да преценяват дали да го правят. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети