Съветът за електронни медии реши да не налага наказания на националното радио заради предаването "Политически некоректно" на Петър Волгин от 10 април.

СЕМ не е намерил нарушение на закона за радиото и телевизията, въпреки че в предаването беше съобщена невярна информация за превземане на кораба "Царевна" от украински бойци, а съобщението на ТАСС беше обсъждано като факт от Волгин със събеседника му Костадин Костадинов ("Възраждане").

Основанието на СЕМ за отказа от санкция - в закона няма изрично дадени правомощия на регулатора да наказва за дезинформация.

"Как си представяте, че Съветът за електронни медии ще бъде органът, който ще каже кое е вярно и кое не е, кое е дезинформация и кое не е. Кой ни го е дал това право да кажем кое е дезинформация, къде пише, че може да санкционираме когото и да било, защото говори неверни неща. СЕМ не е господар на истината. СЕМ е регулатор по съдържанието. СЕМ гледа дали се спазва плурализма в обществените медии", казва Бетина Жотева, цитирана от БНР.

Нарушение обаче има на етичния кодекс на журналистите, които "следва да се въздържат от възхваляващо или предаващо излишна сензационност отразяване на престъпления, насилие и жестокост".

Единственият член на СЕМ, който е гласувал против това становище, е Розита Еленова. Преди дни в интервю за "Офнюз" тя нарече Петър Волгин "свещена крава в БНР, за която никой генерален директор не установи единни стандарти за професионализъм".

Новоизбраният ръководител на БНР Милен Митев е обявил пред СЕМ, че предстои приемане на нови редакционни стандарти в радиото, които "предвиждат механизми за реакции, включително в подобни случаи".

"Когато водещ желае да сподели непроверена информация с идеята, че това е от особено значение за обществото, това да може да се случва само след одобрение на главния редактор", казва Митев.

Програмният съвет на радиото вече се произнесе, че Волгин е нарушил четири члена от Правилника за работа и Етичния кодекс на журналистите в БНР. Той е получил дисциплинарно наказание, но не е отстранен от ефир.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор