СЕМ ще забави новия конкурс за директор на БНТ поне до 1 септември Снимка: © Getty Images

Съветът за електронни медии няма да открие нова процедура за избор на генерален директор на БНТ поне до началото на септември.

Това стана ясно от изказване на председателя на СЕМ Соня Момчилова в четвъртък.

Момчилова обяви, че Административният съд - София област е насрочил за 1 септември заседание по жалбата на една от кандидатките, неизбрани в проваления конкурс през юни. Жалбата е срещу решението на СЕМ да прекрати процедурата, без да излъчи победител измежду 8-те претенденти за позицията на Емил Кошлуков.

Въпреки че самият Кошлуков получи само 1 глас "за" и 4 "против" по време на гласуването, той продължава да управлява Българската национална телевизия отвъд формално изтеклия си мандат. Това е допустимо от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), докато не бъде избран легитимен нов генерален директор.

"Бяхме уведомени, че съдът е обявил дата за първо заседание, а тя е 1 септември. Счетохме за необходимо и разумно да оставим време, за да преценим как ще подходи съдът към тази жалба. Уверени сме в непредубедеността и мъдростта на българското правораздаване. Фактът, че толкова скорошна дата е назначена, също говори за експедитивността и за това, че жалбата ще бъде разгледана своевременно", каза Момчилова.

Междувременно СЕМ успя да блокира и още един важен избор в ръководството на обществените медии - този път на проектосъстава за Управителен съвет на БНР, предложен от директора на радиото Милен Митев.

В състава му влизаха издателят и журналист Валери Запрянов (бивш член на УС на БНТ до 2019), музикантът Теодосий Спасов, юристът Димитър Димитров и Албена Миланова, която ръководи дирекция "Международно сътрудничество" в БНР.

"За" този състав гласуваха трима от петимата членове на СЕМ - Соня Момчилова, Габриела Наплатанова (и двете от квотата на Румен Радев), както и Галина Георгиева (квота НС, излъчена от ГЕРБ).

За да стане факт изборът на управителен съвет обаче, се изисква по-специално мнозинство - 4 от 5, а не 3 от 5.

Пролет Велкова и Симона Велева (квота НС, излъчени съответно от ДБ и ПП) гласуваха "въздържал се" заради съмнения в двама от предложените кандидати - Димитров и Запрянов.

Първият е членувал в УС на БНР по време на скандално отстранения генерален директор Светослав Костов, който беше уволнен от СЕМ заради опита да свали от ефир Силвия Великова като водеща на "Преди всички".

Валери Запрянов беше разкритикуван от Пролет Велкова заради връзки между бившите му издания "Преса" и "Тема" с дружества, финансирани от КТБ.

Според текста на ЗРТ - управителните съвети на БНТ и БНР трябва да се изберат с мнозинство от две трети от всички членове. Ако на три поредни заседания в продължение на един месец не се вземе решение по този вот, той може да се прегласува за четвърти път, когато обикновеното мнозинство от 3 гласа вече ще бъде достатъчно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023