Снимка: © Getty Images

Съветът за електронни медии няма да открие нова процедура за избор на генерален директор на БНТ поне до началото на септември.

Това стана ясно от изказване на председателя на СЕМ Соня Момчилова в четвъртък.

Момчилова обяви, че Административният съд - София област е насрочил за 1 септември заседание по жалбата на една от кандидатките, неизбрани в проваления конкурс през юни. Жалбата е срещу решението на СЕМ да прекрати процедурата, без да излъчи победител измежду 8-те претенденти за позицията на Емил Кошлуков.

Въпреки че самият Кошлуков получи само 1 глас "за" и 4 "против" по време на гласуването, той продължава да управлява Българската национална телевизия отвъд формално изтеклия си мандат. Това е допустимо от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), докато не бъде избран легитимен нов генерален директор.

"Бяхме уведомени, че съдът е обявил дата за първо заседание, а тя е 1 септември. Счетохме за необходимо и разумно да оставим време, за да преценим как ще подходи съдът към тази жалба. Уверени сме в непредубедеността и мъдростта на българското правораздаване. Фактът, че толкова скорошна дата е назначена, също говори за експедитивността и за това, че жалбата ще бъде разгледана своевременно", каза Момчилова.

Междувременно СЕМ успя да блокира и още един важен избор в ръководството на обществените медии - този път на проектосъстава за Управителен съвет на БНР, предложен от директора на радиото Милен Митев.

В състава му влизаха издателят и журналист Валери Запрянов (бивш член на УС на БНТ до 2019), музикантът Теодосий Спасов, юристът Димитър Димитров и Албена Миланова, която ръководи дирекция "Международно сътрудничество" в БНР.

"За" този състав гласуваха трима от петимата членове на СЕМ - Соня Момчилова, Габриела Наплатанова (и двете от квотата на Румен Радев), както и Галина Георгиева (квота НС, излъчена от ГЕРБ).

За да стане факт изборът на управителен съвет обаче, се изисква по-специално мнозинство - 4 от 5, а не 3 от 5.

Пролет Велкова и Симона Велева (квота НС, излъчени съответно от ДБ и ПП) гласуваха "въздържал се" заради съмнения в двама от предложените кандидати - Димитров и Запрянов.

Първият е членувал в УС на БНР по време на скандално отстранения генерален директор Светослав Костов, който беше уволнен от СЕМ заради опита да свали от ефир Силвия Великова като водеща на "Преди всички".

Валери Запрянов беше разкритикуван от Пролет Велкова заради връзки между бившите му издания "Преса" и "Тема" с дружества, финансирани от КТБ.

Според текста на ЗРТ - управителните съвети на БНТ и БНР трябва да се изберат с мнозинство от две трети от всички членове. Ако на три поредни заседания в продължение на един месец не се вземе решение по този вот, той може да се прегласува за четвърти път, когато обикновеното мнозинство от 3 гласа вече ще бъде достатъчно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени