Сенатът на САЩ единодушно осъди Путин като военнопрестъпник Снимка: © Getty Images

Сенатът на САЩ единодушно прие резолюция, осъждаща руския президент Владимир Путин като военнопрестъпник. Това е рядка проява на единство в дълбоко разединения Конгрес, съобщава Reuters.

Резолюцията, внесена от сенатора от Републиканската партия Линдзи Греъм и подкрепена от сенатори от двете партии, призовава Международния наказателен съд в Хага и други държави да започнат разследване на руските въоръжени сили за извършване на военни престъпления по време на инвазията в Украйна.

"Всички ние в тази камара, демократи и републиканци, се обединихме, за да кажем, че Владимир Путин не може да избяга от отговорността за зверствата, извършени срещу украинския народ", каза лидерът на демократите в Сената Чък Шумър преди вота.

"Следващата стъпка за мен е да работя със съюзниците, за да създадем разузнавателна група, която да направи публично достояние руските военни части, участващи във военни престъпления, и да започне да посочва имената на техните командири. Кампанията за назоваване на имената на престъпниците е в ход", каза Линдзи Греъм.

Русия забрани на Байдън, Блинкен и Хилари Клинтън достъп до своя територия

Междувременно правителството на САЩ осмя наложените от Русия санкции срещу американския президент Джо Байдън, срещу Хилари Клинтън, Антъни Блинкен и други американски официални лица.

"Няма да се изненадате, ако ви кажа, че никой от нас не планира туристически посещения в Русия", заяви говорителят на Белия дом Джен Псаки.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024