Сенатор вби клин сред Републиканците преди избора на Джо Байдън Снимка: © Getty Images

Сенаторът от Републиканската партия Джош Хоули постави съпартийците си в критична ситуация, като внесе жалба срещу признаването на победата на Джо Байдън като президент на САЩ.

Хоули се възползва от процедурно правило, което му дава възможност да провокира дебат в Конгреса на 6 януари - на тази дата законодателният орган на САЩ трябва официално да приеме избора на Байдън от електоралната колегия.

Акцията на Хоули няма да отмени факта, че Байдън вече е избран, но ще принуди Републиканците в Сената да гласуват открито срещу Доналд Тръмп. Парламентарният лидер на партията Мич Макконъл даде сигнал, че не поддържа твърденията на Тръмп за изборни измами и в лични разговори убеждава колегите си от Сената да не протестират избора на Джо Байдън.

Опитите на Тръмп да отмени резултата от президентските избори през съдилищата вече се провалиха, а единственият му теоретичен шанс е партията да промени позицията си и да не признае вота на електоралната колегия.

Последният случай, в който сенатори са атакували резултат от президентските избори, датира от 2005 г., когато две представителки на Демократичеката партия внасят жалба заради потискането на избирателната активност в Охайо. Това не пречи на Конгреса да потвърди избора на Джордж Буш-младши за президент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024