Снимка: © Getty Images

Двустранните отношения между София и Вашингтон са заплашени от корупцията и западането на медийната свобода в България и правителството трябва да поеме отговорност. Това твърдят двама американски сенатори в критична позиция, направена по повод началото на предизборната кампания у нас.

Автори на отвореното писмо са ръководителят на Комисията по външна политика в Сената Боб Менендес (Демократическа партия) и друг от членовете ѝ – републиканецът Джим Риш. Документът е качен в сайта на Горната камара на парламента.

Президентът Румен Радев се съгласи с позицията на сенаторите и каза, че именно това повтаря от месеци насам, а от ГЕРБ се защитиха, обявявайки, че това е "лично мнение" на демократа и републиканеца, а не "официално съобщение от Сената".

"САЩ и България имат стабилни и разрастващи се отношения, които - както се отнася и за НАТО - са по-силни, когато са основани на споделени демократични ценности. Бихме искали да видим тези отношения да продължават да се развиват, особено по споделените цели в сигурността и енергетиката, но постоянната корупция, западащата медийна свобода, политизирането на правораздаването и други заплахи за върховенството на закона представляват сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България“, пише в позицията.

Сенаторите добавят, че България заема последно място в ЕС по индекс за възприятие на корупцията за 2019 г. – по информация на "Прозрачност без граници". Последни сме и в Индекса за свобода на медиите на "Репортери без граници".

„Тези позиции подчертават колко големи са предизвикателствата пред България. Българското правителство и съдебната система трябва да полагат усилия за спазване върховенството на закона за всички граждани, а не само за някои от тях. Медиите трябва да са свободни да съобщават истината, без да се подлагат на тормоз, насилие или наказание“.

„В продължение на почти 8 месеца непрекъснати протести народът на България призова за край на корупцията и за уважаване на демократичните ценности и върховенството на закона. С наближаването на парламентарните избори през април е задължително правителството на България да защити тези ценности“, казват двамата сенатори.

„В духа на дългогодишните отношения - САЩ трябва да подкрепи тези призиви и да помага на България в борбата с корупцията, възстановяването на независимостта на медиите и засилване върховенството на закона. Стъпките, които България предприема по тези проблеми, само ще помогнат за укрепването на нашите отношения“, се казва в позицията.

Президентът Румен Радев коментира доклада на двамата сенатори пред журналисти в петък и поиска темата да стане обществено достояние.

„Тя наистина е съкрушителна. Отразява всички неща, за които говоря от началото на мандата и за които хората протестират. Касае и корупцията в България, и уроненото върховенство на правото, задушената свобода на медиите, политизираната съдебна система. Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ и не се вслушва в моите препоръки, които обявих в ясен вид на 1 февруари, то поне да се вслуша в препоръките на нашия стратегически партньор“, каза държавният глава.

Малко по-късно през деня в партийната централа на ГЕРБ беше организиран спешен брифинг по темата на зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и бившият външен министър Даниел Митов, който сега е кандидат за депутат от управляващата партия. 

"Президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно", каза Георгиев, посочвайки, че позицията не е на Сената, както твърди държавният глава, а лично мнение. Не отговори обаче на въпроса защо тя е качена на страницата на Менендес, която е към Горната камара на американския парламент, тоест означава, че е официално съобщение, свързано с институцията.

"Тук интересният въпрос е на чия страна Радев вдигна юмрука, удари рамо и се впусна в борбата - дали на БСП, дали на Изправи се.БГ, дали на хора, на които симпатизира, намиращи се зад граница, в топлите страни", добави той и обвини държавния глава, че използва темата, за да петни името на България.

„Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една набързо писана на коляно позиция, от която можем да твърдим, или, по-скоро, да зададем въпроса дали не лъха на лобизъм, идващ по линия на различни републиканци за България“, каза още Георгиев. Той намекна, че в случая може да участва бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, основал „Републиканци за България“. Наскоро той замина за САЩ.

Даниел Митов добави, че „човек като президента Радев, който нито веднъж не е бил канен на посещение в САЩ и не познава институционалните отношения, едва ли е в правото си да прави коментари“.
 Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев започна втория си мандат: "Без бърза реформа в съдебната власт ще има реванш на статуквото"

ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на президента

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft