Сердика Център и Оле Мале: едно партньорство, което променя съдби Снимка: © Ole Male

Ако живеете в България, няма начин да не сте запознати с работата на Оле Мале: проектът на Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова от Майко Мила, който започна като платформа за продажба на продукти, изработвани от майки на деца с увреждания, и се разрасна до социално предприятие с голяма популярност и реална подкрепа.

Част от отговорността за тази подкрепа носят Сердика Център, които са дългогодишни партньори на Оле Мале. Молът дава възможността на майките на деца с увреждания да продават изработените от тях неща като основно партньорството им се развива на сезонните базари, които правят Сердика - Коледа, Баба Марта, Денят на детето. Преди на територията на мола имаше и магазин на Оле Мале, който за жалост затвори по време на ковид пандемията.

Идеята за платформата се появява при създателките на Майко Мила напълно естествено след като двете дават старт на медията за жени и родители, която вдига завесата на митовете за безоблачното, розово родителство и разкрива проблемите, с които майките се сблъскват на ежедневна база. Организационните, психологическите, емоционалните.

Започнахме по-често да чуваме за проблемите на майките на деца с увреждания. Решихме да се запознаем по-отблизо с темата, срещнахме се с няколко майки и разбрахме, че много от тях искат просто да могат да работят – тъй като често се случва да напускат работата си, за да гледат децата си. Много от тези майки се оказа, че могат да произвеждат неща с ръцете си – мартеници, коледни играчки, бижута, плетива. Така се роди и Оле Мале“, разказва Красимира.

"Обществото е изминало дълъг път и вече е доста по-знаещо и осъзнато за затрудненията, с които се сблъскват децата с увреждания и близките им." - твърди тя.

„Вероятно има още какво да постигнем, но хората се интересуват, четат, виждат чужди съдби. Децата ми се струват много по-осъзнати и приемащи в това отношение и пръст в това със сигурност имат родителите – както с всичко останало.“, коментира Красимира и уточнява, че ако даваме пример и демонстрираме ясно, че включването на всички граждани в обществения живот е нещо абсолютно нормално, дори няма да се налага да водим такива разговори.

На първи юни на щанда на Оле Мале в Сердика Център можеха да се видят много хора, които активно подкрепят каузата на Красимира и Елисавета, което потвърждава това, което ни казва Красимира: че обществото ни с уверени крачки върви по пътя на дестигматизацията на „различните“ деца.

Но докато хората разпознават каузата, държавата продължава да поддържа табуто върху темата.

„Табуто е във физическите препятствия. Или в липсата на социални услуги, възможности, перспектива. ТЕЛК е табу – не определя какво и колко може даден човек, а колко не може. До голяма степен родителите са оставени да се оправят сами от деня на раждането на тяхното дете до момента, в който то трябва да тръгне на училище или има възможност да ползва някакви социални услуги“, казва Красимира.

Според нея, светлина в тунела има, и тя е концентрирана основно върху критичната маса от хора с гражданска позиция, желание и възможности да предизвикат промяна.

„Държавата трябва да се включи с добри практики, които вече са измислени на други места. С реални действия и индивидуален подход към тези деца, а не с обобщаването им под общ знаменател“, допълва тя.

Пример за зони, в които трябва да се въведат въпросните добри практики, е възможността децата (както и възрастните хора с увреждания) да излизат сами (в случай че състоянието им го позволява), да се движат по улици и тротоари, да пресичат подлези.

„Само ще обърна внимание, че все още и майки с бебешки колички няма как да слизат в много от подлезите, какво остава за хора с увреждания“, казва Красимира и няма как да не се съгласим.

Градската среда в София има да измине дълъг път, за да достигне до нивото на повечето европейски столици и големи градове, в които да видиш човек с количка да се придвижва в центъра, е нещо напълно обичайно, на което никой не обръща внимание. Защото липсата на дискриминация на равнище „община“ се състои именно в това: условията за „различните“ да са такива, че да премахват или поне да минимизират различието. А на равнище „държава“ – да бъдат въведени адекватни и утвърдени политики, които да позволят на майките на деца с увреждания да упражняват правото си на труд.

Що се отнася до нивото на семейството – според Красимира, и не само, бележим сериозен напредък. Децата са все по-склонни да канят в игрите деца с увреждания и все по-разбиращи и приемащи различията през зададената им от природата толерантност. Родителите демонстрират все по-голяма готовност да обясняват на децата си необходимостта от приобщаване и значимостта на децата, които нямат равен старт с другите.

А как се отнася корпоративната сфера и какво е нейното влияние върху живота на деца с увреждания и техните близки?: Сердика Център са светъл пример за подражание в желанието и отдадеността си на каузата на Оле Мале и консистентността на помощта си.

Защото първи юни мина, но ще дойдат Хелоуин, Коледа и Баба Марта. И майките на деца с увреждания отново ще имат възможност да представят своите качествени, уникални (в оригиналния смисъл на тази преекспонирана от употреба дума), изработени на ръка продукти пред гостите на Сердика Център.

Можете да разберете повече за Оле Мале и да подкрепите каузата им на фейсбук страницата на Оле Мале, в Instagram и на www.olemale-shop.bg.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Лондон експулсира руския военен аташе, няма да търпи действията на Русия

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив - проследете събитието на живо

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024
Важно днес

САЩ дават 10 млн. долара за залавянето на руски хакер

Негова група е натрупала огромни печалби от откупи след кибератаки

14:09 - 08.05.2024