Сергей и Виолета Бида - руските олимпийски спортисти избягаха в САЩ. Сега Русия ги издирва Снимка: © Getty

До преди няколко години състезателите по фехтовка Сергей и Виолета Бида носеха цветовете на Русия, когато представляваха страната на Олимпийските игри в Токио. Войната в Украйна обаче ги кара да изоставят родината си и да заминат за САЩ с надеждата да се състезават като представители на тази страна. Сега обаче Русия иска да им попречи да осъществят това и е издала заповед за ареста им.

Двамата участват на Олимпийски игри в Токио, като Сергей дори печели сребърен медал за Русия, заради който впоследствие е награден с орден "За заслуги към родината". Призът му е връчен лично от президента Владимир Путин.

В началото на 2023 г. - месеци след началото на войната в Украйна, двойката взема решение, които променя живота им: първо ще се оженят, а след това ще напуснат Русия, за да заминат за САЩ. Тяхната история разказва американското издание "Wall Street Journal".

След като пристигнат в Америка, те се надяват да продължат да играят фехтовка с цел да достигнат до Олимпийските игри в Париж през 2024 г. под флага на новия си дом.

Първо обаче Американската асоциация по фехтовка иска от семейството да подпише писма, в които категорично да осъдят руската инвазия в Украйна. Организацията казва, че е въвела политика, изискваща такава декларация, месеци по-рано - още през октомври 2022 г., когато е разбрала, че някои руски фехтовачи може да се опитат да емигрират.

Бида се съгласяват и публично осъждат действията на Русия, като подкрепят и пълната забрана на САЩ за участие на руски и беларуски граждани в състезанията по фехтовка.

Този подпис им подсигурява възможността да станат състезатели на САЩ, но ги превръща и в престъпници за Русия.

Преди няколко седмици руската държавна информационна агенция ТАСС публикува имената на Сергей и Виолета Бида в списъка на издирваните лица. С това планът им да останат в Америка придобива по-траен характер.

"Тук се чувствам по-свободен. Дишам по-свободно", казва 30-годишният Сергей в интервю през изданието.

Десетки руски спортисти от различни спортове са се опитали да променят по някакъв начин националността си, така че да могат да продължат да се състезават. Миналото лято Москва съобщи, че близо 70 души са потърсили възможности да се състезават за други страни след инвазията в Украйна. В тази бройка влизат поне 45 летни олимпийски състезатели.

Русия отдавна е в изолация особено по отношение на Олимпийските игри. Допинг скандалът с руски спортисти през 2014 г. доведе до това, че през последните четири игри на някои състезатели от страната им беше забранено да участват - а други могат да го правят, но само под неутрален флаг.

Войната в Украйна допълнително усложни ситуацията на фона на предстоящите Олимпийски игри в Париж през 2024 г., като все още Международният олимпийски комитет (МОК) не знае какви мерки да предприеме по отношение на руските участници.

Сергей и Виктория Бида обаче са сред малкото руснаци по света, които публично са се обявили срещу действията в Украйна. Много представители на спорта са призовавали за мир, но малцина си позволяват да критикуват открито самата инвазия или руското правителство.

Семейство Бида казват, че не е било информирано предварително за повдигнатите обвинения срещу тях. Техният адвокат Джак Винер, разбира, че обвиненията са свързани със статута им като някогашни членове на руската армия и Националната гвардия. Повечето руски спортисти получават финансиране за тренировките си от тези две структури.

В родината им Русия вече има и до директни заплахи по техен адрес. Руски политик заяви, че ще им изпрати портрет на Лев Троцки - бившия съмишленик на Ленин, който е убит от съветски агент в Мексико. Други официални лица също предупредиха, че действията им ще имат последствия.

"Това е глупав ход. Но той [Сергей] е нарушил закона и трябва да отговаря... Сигурен съм, че ще се вразуми и евентуално ще се върне в Русия, но ход назад няма", заяви бившият руски министър на спорта Павел Колобков пред държавната агенция РИА Новости.

Виолета и Сергей, както и Константин Лоханов - друг фехтовач, който тайно се премести от Русия в Южна Калифорния през 2022 г., искат да получат американско гражданство, за да останат в страната и да продължат спортната си кариера.

Сергей Бида, който е бил №1 в света по фехтовка с шпага, и Лоханов, специалист по сабя, все още се надяват, че ще достигнат до Олимпийските игри в Париж това лято. В момента обаче пътят им към Игрите е неясен. 29-годишната Виолета Бида няма да вземе участие, тъй като очаква първото си дете от Сергей тази пролет.

Бягство от Русия

Тримата фехтовачи отказват да обсъждат в подробности напускането си от Русия, тъй като се страхуват от репресии срещу приятели или роднини, които все още се намират там. Това, което е ясно, е, че те бързо са се свързали с клубове по фехтовка в САЩ, които са били готови да ги посрещнат и да им предложат работа като треньори.

25-годишният Константин Лоханов е избягал първи. През февруари 2022 г. заминава в Германия за операция на тазобедрената става. Когато вижда новината, че руските войски навлизат през границата в Крим решава да не се връща у дома.

"Трябва да оставиш нещо зад гърба си, за да продължиш напред", признава той пред изданието.

Семейство Бида заминава за САЩ през юни 2023 г. Сергей участва в състезание по фехтовка в САЩ, известно като Summer Nationals. Тогава Русия за пръв път признава публично за дезертьорството на двойката и реагира, като уволнява бившия им треньор Александър Глазунов от поста му на ръководител на руския отбор по фехтовка. Москва го критикува заради това, че не е успял да предотврати бягството на своите състезатели. Те обаче твърдят, че Глазунов не е изиграл роля за тяхното напускане.

Двамата признават, че не са очаквали животът им да се стече по този начин. Запознават се още като деца и се свързват покрай страстта им към спорта, който се предава по наследство и при двамата.

Бабата на Сергей е златна медалистка по фехтовка за Съветския съюз през 1960 г., а дядо му е бил в съветските отбори по водна топка през 1964 и 1968 г. Майка му също е била олимпийска състезателка по фехтовка.

Виолета първо се занимава с балет и гимнастика, а на 12-годишна възраст започва играе фехтовка. Оказва се, че се учи бързо и е надарена спортистка. В рамките на две години тя се състезава в националните отбори за юноши и се приближава към своята най-голяма цел в спорта: да облече униформата на националния отбор по фехтовка на своята страна.

Но по времето, когато Виолета става олимпийска шампионка, на екипа ѝ вече не пише Русия. Страната ѝ е отстранена от МОК заради допинг скандала. А няколко години по-късно спортната история на Виолета и Сергей вече дори не е свързана с Москва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024