Снимка: © Getty Images

Сергей Станишев отправи остри критики към ръководството на БСП и действията на лидера в оставка на партията Корнелия Нинова. Според него партията не е на политическата линия на автентичната левица, а основната цел в преговорите за новата власт е да се подсилят позициите на Нинова и екипа ѝ.

“Притеснен съм от подхода на БСП,” каза Станишев пред bTV, “според мен основната им задача е да се спаси Корнелия Нинова и нейния екип, вкарвайки БСП в управлението. И на Конгреса през януари да се каже: “Какво искате, нали ви вкарах във властта.”

Лидерът на Партията на европейските социалисти смята, че липсва ясен политически и управленски мандат за ръководството на партията. Единствените параметри, за които има ясни червени линии за БСП са “не на джендързима и Истанбулската конвенция, не на бързото решаване на спора със Северна Македония и не на приватизацията на Българската банка за развитие”.

Той заяви, че първите две теми са демонстрация, че ръководството на БСП няма намерение да променя политическата си линия. “Винаги съм казвал, че това не е линията на автентичната левица,” каза Станишев. Според него в момента партията "се състезава с националистите на техен терен на традиционализъм, патриотарство и всичко останало."

“Аз питам къде са социалните червени линии,” допълни той. Станишев каза още, че БСП няма реални социални предложения в преговорите за съставянето на коалиция. 

Корнелия Нинова: Вероятността за работещ кабинет е над 50%

Относно публичните преговори, лидерът на ПЕС изрази мнението, че този подход има своята логика. “След толкова години на еднолично управление и загърбване на институциите хората искат да видят възстановяване на политическите спорове, различия и процеса на договаряне и компромис.”

Бившият премиер смята, че същинските преговори тепърва предстоят, а случилото се досега е само първия кръг. По негови думи “Продължаваме промяната” залага на публични разговори и за да не бъде изнудвана от по-малките партии. 

Българските граждани искат да видят правителство до Коледа, заяви Станишев. Според него търпението на хората е на предела си и е нужно преговарящите за коалиция да не злоупотребяват с него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде