Сертификатът за пътуване в ЕС ще важи 9 месеца за ваксинирани, но бустерната доза го прави безсрочен Снимка: © Getty Images

Срокът на валидност на европейския Covid-сертификат за ваксинирани ще бъде ограничен на 9 месеца (270 дни) от 1 февруари 2022 г., реши Европейската комисия.

Документът за пътуване в рамките на ЕС ще е безсрочен след поставяне на бустерна (подсилваща) доза.

Сега имунизираните могат да пътуват в Европейския съюз без ограничения, а срок за сертификатите има само за преболедувалите - 180 дни, както и за тестващите се - между 48 и 72 часа, в зависимост от теста (антигенен или PCR).

Решението на ЕК поставя лимит само за пътуванията в блока, не и за вътрешните правила във всяка държава. Страните членки могат сами да определят как и с какъв срок да използват зеления сертификат за достъп до различни обекти. ЕК само препоръчва на отделните държави да съобразят сроковете си с общоевропейските, за да има повече „предвидимост за пътуващите“.

Причината за решението на Комисията е да се насърчи поставянето на подсилващи дози от препаратите, защото вече има достатъчно доказателства, че с времето защитата на ваксините намалява. Вариантът „Омикрон“ също е повлиял на този ход.

Ограничението за валидността на сертификата ще засегне европейците със завършен цикъл от две дози ваксини на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca, както и хората, поставили си една доза от Johnson&Johnson.

Националните власти няма да могат да преиздават сертификати или да съкращават допълнително тяхната валидност извън определените от ЕК 9 месеца.

Комисията дава няколко месеца на държавите – до февруари 2022 – да засилят кампаниите си за бустерните препарати за гражданите над 18 г. В България напълно имунизираните са 1 877 872 души според статистиката на здравното министерство, а поставените подсилващи дози са над 226 хиляди.

Европейската агенция по лекарствата препоръчва бустерната доза да се поставя 6 месеца след ваксинацията. Подсилващите ваксини ще бъдат отразени в Covid-сертификата с код 3/3 или 2/1 (за ваксината на J&J).

След февруари 2022 сертификатите на ваксинираните няма да показват срока на валидност. Ако имунизацията е направена преди повече от 270 дни, мобилното приложение, използвано за проверка, ще покаже, че документът е изтекъл.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

Комисията "Нотариуса" изслуша представители на АКФ, но няма да може да покани Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024