Снимка: © Getty Images

Срокът на валидност на европейския Covid-сертификат за ваксинирани ще бъде ограничен на 9 месеца (270 дни) от 1 февруари 2022 г., реши Европейската комисия.

Документът за пътуване в рамките на ЕС ще е безсрочен след поставяне на бустерна (подсилваща) доза.

Сега имунизираните могат да пътуват в Европейския съюз без ограничения, а срок за сертификатите има само за преболедувалите - 180 дни, както и за тестващите се - между 48 и 72 часа, в зависимост от теста (антигенен или PCR).

Решението на ЕК поставя лимит само за пътуванията в блока, не и за вътрешните правила във всяка държава. Страните членки могат сами да определят как и с какъв срок да използват зеления сертификат за достъп до различни обекти. ЕК само препоръчва на отделните държави да съобразят сроковете си с общоевропейските, за да има повече „предвидимост за пътуващите“.

Причината за решението на Комисията е да се насърчи поставянето на подсилващи дози от препаратите, защото вече има достатъчно доказателства, че с времето защитата на ваксините намалява. Вариантът „Омикрон“ също е повлиял на този ход.

Ограничението за валидността на сертификата ще засегне европейците със завършен цикъл от две дози ваксини на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca, както и хората, поставили си една доза от Johnson&Johnson.

Националните власти няма да могат да преиздават сертификати или да съкращават допълнително тяхната валидност извън определените от ЕК 9 месеца.

Комисията дава няколко месеца на държавите – до февруари 2022 – да засилят кампаниите си за бустерните препарати за гражданите над 18 г. В България напълно имунизираните са 1 877 872 души според статистиката на здравното министерство, а поставените подсилващи дози са над 226 хиляди.

Европейската агенция по лекарствата препоръчва бустерната доза да се поставя 6 месеца след ваксинацията. Подсилващите ваксини ще бъдат отразени в Covid-сертификата с код 3/3 или 2/1 (за ваксината на J&J).

След февруари 2022 сертификатите на ваксинираните няма да показват срока на валидност. Ако имунизацията е направена преди повече от 270 дни, мобилното приложение, използвано за проверка, ще покаже, че документът е изтекъл.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори