Сеул: Избягалият в Северна Корея не е заразен с Covid-19 Снимка: © Getty Images

През уикенда Северна Корея заподозря първи случай на коронавирус в страната, „внесен“ от юг, но Южна Корея твърди, че беглецът, пресякъл границата, не е заразен с Covid-19.

За мъжа стана ясно, че е избягал от северната част на полуострова преди три години, преди да реши да се върне миналата седмица. От Сеул посочват, че дезертьорът достигнал границата със Северна Корея, след като се е провлачил през канализационна тръба на един от островите в близост до демаркационната линия, а после е плувал около 1,5 км.

В неделя Северна Корея обяви, че пресеклият границата е първият човек на територията на страната, за когото е възможно да е заразен с новия коронавирус. Лидерът Ким Чен-ун наложи пълна блокада на град Кесон, докъдето дезертьорът достигнал, и обявил режим на максимална готовност за борба с Covid-19, предаде „Ройтерс“.

В понеделник въоръжените сили на Република Корея обявиха, че беглецът е 24-годишен мъж. Той е достигнал Северна Корея от остров Гангхуа. Първоначално пълзял под бодлива тел, после се прехвърлил в канала, а оттам – в Жълто море, където преплувал разстоянието до границата. Причините остават неясни.

„Установихме точната локация на мястото, откъдето е избягал, тъй като открихме раница. Предполага се, че принадлежи на мъжа“, каза Кол Ким Юн-рак от южнокорейските военни, цитиран от местната агенция Yonhap.

По-рано държавната агенция в Пхенян – KCNA, информира, че пристигналият на 19 юли мъж е „заподозрян“, че е заразен със „злокобния вирус“.

„Човекът нито е регистриран като пациент с Covid-19, нито е класифициран като лице, осъществило контакт с пациенти с потвърдена коронавирус инфекция“, каза представителят на здравните власти в Сеул Йоон Тае-хо, цитиран от BBC.

Проведени са два теста на хора, които са били в близък контакт с дезертьора, и резултатите от тях са отрицателни.

Южна Корея бе една от първите страни след Китай, в които започна масовото разпространение на заразата. Населението ѝ е повече от 50 милиона души и в момента държавата отчита средно по над 50 нови случая на дневна база. Повечето от тях са на хора, пристигащи от чужбина, които веднага се поставят под карантина. Общият брой на инфектираните в страната от началото на пандемията е над 14 хиляди, жертвите са 299, а оздравелите – близо 13 хиляди.

Северна Корея не е потвърдила нито една положителна проба на Covid-19 – факт, който анализаторите по света смятат за подозрителен.

Междувременно BBC научи от Министерството на обединението на Южна Корея, че от 2015 насам има 11 потвърдени случая на хора, които са се връщали от Северна Корея, след като по-рано са избягали. Ако цялата информация за мъжа, преплувал до границата от остров Гангхуа, се потвърди, той ще бъде 12-ият такъв дезертьор.


Прочетете още:

Пхенян се усъмни в първи случай на коронавирус, "внесен" от Южна Корея


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024