Снимка: © Unsplash

Северна Корея въведе режим на карантина в град Кесон, за да предотврати евентуално разпространение на коронавируса, предаде агенция KCNA. Ако съмненията на властите за заразен с Covid-19 гражданин се окажат верни, то това ще бъде първият официално обявен случай на заболяването в народно-демократичната република.

Човек, който избягал в Южна Корея преди три години, се е завърнал в страната, пресичайки демаркационната линия на север. Предполага се, че това се е случило на 19 юли, а пет дни по-късно е бил въведен строгият изолационен режим в Кесон, предава още местната агенция, цитирана от „Ройтерс“.

Не се споменава дали завърналият се от Южна Корея е бил тестван, но се казва, че „от направените медицински изследвания се стигна до несигурен резултат“. Властите са го поставили под изолация и започват да разследват всеки, с когото е бил в контакт.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви на свиканото вчера извънредно заседание на политбюро на Корейската трудова партия, че е наложил "пълна блокада на Кесон" като предпазна мярка, пише южнокорейската агенция „Йонхап“. На срещата беше одобрено единодушно въвеждането на режим на максимална готовност за борба с коронавируса.

Професор Чо Джае-ву от Университета Кюнг Хий в Южна Корея смята, че ситуацията ще доведе до „призив за помощ от страна на Северна Корея към целия свят“. В момента Пхенян е под голямо икономическо напрежение заради международните санкции, наложени във връзка с ядрената ѝ програма.

„Северна Корея дори не може да завърши строежа на Главната болница в Пхенян навреме. Посочването на „внесен“ случай на коронавирус от Южна Корея може да бъде използвано за приемане на помощ от Сеул“, смята Чо Хан-бум от Института за национално обединение в южнокорейската столица, цитиран от „Ройтерс“.

KCNA не посочва как беглецът е прекосил една от най-охраняваните граници в света и инцидентът е разследван, като отговорните ще понесат „сурово наказание“.

Пхенян получи хиляди комплекти с тестове за коронавируса от Русия и други страни, като наложи строг контрол на границата си. Хиляди севернокорейци бяха поставени под карантина, припомня „Ройтерс“, но наскоро ограниченията бяха отменени.

Прочети