Пхенян се усъмни в първи случай на коронавирус, "внесен" от Южна Корея Снимка: © Unsplash

Северна Корея въведе режим на карантина в град Кесон, за да предотврати евентуално разпространение на коронавируса, предаде агенция KCNA. Ако съмненията на властите за заразен с Covid-19 гражданин се окажат верни, то това ще бъде първият официално обявен случай на заболяването в народно-демократичната република.

Човек, който избягал в Южна Корея преди три години, се е завърнал в страната, пресичайки демаркационната линия на север. Предполага се, че това се е случило на 19 юли, а пет дни по-късно е бил въведен строгият изолационен режим в Кесон, предава още местната агенция, цитирана от „Ройтерс“.

Не се споменава дали завърналият се от Южна Корея е бил тестван, но се казва, че „от направените медицински изследвания се стигна до несигурен резултат“. Властите са го поставили под изолация и започват да разследват всеки, с когото е бил в контакт.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви на свиканото вчера извънредно заседание на политбюро на Корейската трудова партия, че е наложил "пълна блокада на Кесон" като предпазна мярка, пише южнокорейската агенция „Йонхап“. На срещата беше одобрено единодушно въвеждането на режим на максимална готовност за борба с коронавируса.

Професор Чо Джае-ву от Университета Кюнг Хий в Южна Корея смята, че ситуацията ще доведе до „призив за помощ от страна на Северна Корея към целия свят“. В момента Пхенян е под голямо икономическо напрежение заради международните санкции, наложени във връзка с ядрената ѝ програма.

„Северна Корея дори не може да завърши строежа на Главната болница в Пхенян навреме. Посочването на „внесен“ случай на коронавирус от Южна Корея може да бъде използвано за приемане на помощ от Сеул“, смята Чо Хан-бум от Института за национално обединение в южнокорейската столица, цитиран от „Ройтерс“.

KCNA не посочва как беглецът е прекосил една от най-охраняваните граници в света и инцидентът е разследван, като отговорните ще понесат „сурово наказание“.

Пхенян получи хиляди комплекти с тестове за коронавируса от Русия и други страни, като наложи строг контрол на границата си. Хиляди севернокорейци бяха поставени под карантина, припомня „Ройтерс“, но наскоро ограниченията бяха отменени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024