Северна и Южна Корея в едно селфи, или как Олимпиадата победи политиката Снимка: © Getty Images

Северна и Южна Корея са противници на живот и смърт в политиката - но един приятелски жест на Олимпиадата сближи двете държави по изненадващ начин.

Награждаването на медалистите от турнира по тенис на маса привлече вниманието на световните медии, след като южнокорейските играчи предложиха да си направят селфи със съперниците си от Северна Корея и Китай на подиума.

Златният медал беше връчен на китайската смесена двойка. Отборът от Пхенян заслужи сребро, а Южна Корея остана на трето място.

Именно бронзовите медалисти Лим Джон Хун (27 г.) и Шин Юбин (20 г.) превърнаха момента в символ на спортсменство и взаимно уважение между съперниците, стигнали до върха.

Естествено, снимката беше направена с най-новия сгъваем телефон на южнокорейския гигант Samsung - Galaxy Z Flip 6. Става дума за специално лимитирано издание на устройството, което е предназначено само са спортистите.

Това е първата Олимпиада, на която е разрешено спортистите да носят смартфони по време на награждаването благодарение на споразумение на организаторите със Samsung. Досега само акредитираните медии имаха право да снимат церемониите с медалистите. Сега този ход на компанията се оказва неочакван PR-успех.

Кадърът с трите най-добри двойки в тениса на маса стана новина сам по себе си. Само преди няколко месеца Ким Чен-ун обяви Южна Корея за "основен враг" на държавата и прекъсна всички икономически връзки със съседите си.

Олимпиадата започна и с мини-дипломатически скандал заради погрешното обявяване на южнокорейската делегация като "Северна Корея" по време на представянето на всички национални отбори в лодките по река Сена.

Впоследствие Международният олимпийски комитет се извини на Сеул за инцидента, а председателят Томас Бах е разговарял лично с държавния глава на Южна Корея Юн Сок Йол.

Селфито със севернокорейските тенисисти е излъчвано многократно по южнокорейските медии, като коментаторите подчертават, че "това е истинският дух на Олимпиадата", съобщава AFP.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024