Ако е вярно, че хората гласуват с портфейлите си, Северозападна България е изключение от правилото (или може би точно обратното, но това вече е въпрос за прокуратурата). 

Най-бедният регион в Европейския съюз упорито избира "от същото" на всички парламентарни избори от 2009 г. насам. 

Спорът за първото място винаги се решава на разменни начала: двете най-големи партии се редуват да оцветяват картата на Видин, Монтана и Враца в синьо и червено.

Обикновено над 60-65% от гласовете на местните жители се разпределят между ГЕРБ, БСП и ДПС, в редки случаи "феномени" като "България без цензура" се появяват с гръм и трясък и изчезват безследно, а журналистическите разследвания за масово купуване на гласове се повтарят всеки път, без да доведат до закриване на "пазара". 

През 2021 г. тежестта на "традиционните" партии в трите северозападни области е на относително по-ниско ниво спрямо обичайното заради "Има такъв народ". Партията на Слави Трифонов обаче остава трета политическа сила зад БСП във Видин и Монтана, а само постижението й във Враца отразява позицията й от национално ниво. 

Връзките на столичните централи с ключови фигури в местната власт се оказват първостепенни за любовта на Северозапада.

И докато БСП и "Патриотите" губят много голям дял от избирателите си през 2021 г., ДПС и ГЕРБ стоят изненадващо стабилно на позициите си, като дори увеличават гласовете си. 

Протести, корупционни скандали, Covid-кризата и други сътресения сякаш нямат значение.  

Видин

Кампанията на "Има такъв народ" във Видин беше спъната още преди да започне, след като местният координатор на партията Росица Кирова се появи изненадващо в джипката на Бойко Борисов, а екипът на Слави Трифонов я отстрани, без да иска повече обяснения. 

Кирова стана водач на листата на ГЕРБ и за първи път от 2013 г. насам управляващата партия увеличава поне малко резултата си в 5 МИР, като получава почти 13 000 гласа (33,13%). Невиждано добър е и балансът на ДПС, които за първи път от 10 години насам минават границата от 3400 гласа и печелят почти 9% от гласовете в района.   

Видин е една от малкото области в страната, където "Републиканци за България" се появяват сред първите 7 политически сили - благодарение на привличането на бившия кмет на общината Огнян Ценков към екипа на Цветан Цветанов. Кросовете на бившия "втори" човек в ГЕРБ по крайбрежната алея на Дунав обаче не са били особено ефикасни за мобилизирането на избиратели. Само 1188 гласа са влезли в актива на "Републиканците" от Видин, но ГЕРБ е успял да компенсира този отлив.

За БСП резултатът от малко над 8000 гласа е наистина драматичен проблем. Той е двойно по-нисък в сравнение с последните парламентарни избори през 2017 г., спада под нивото на изборите в епохата след Орешарски и е значително понижение на фона на средните стойности на партията за последното десетилетие в областта.  

Монтана

Това е избирателният район, който е осигурил най-много гласове на "Републиканци за България" от цялата страна. Водачът на листата на Цветанов в 12 МИР беше бившият кмет на Лом Пенка Пенкова, управлявала общината за общо 12 години. През 2019 г. тя не беше номинирана за четвърти мандат от ГЕРБ. 

Независимо от активната кампания на Цветанов (и независимо от отлъчването на Искра Фидосова) ГЕРБ отново постига най-добрия си резултат в северозападния избирателен район от 2013 г. насам. Причината: коалицията със СДС. 

От 1999 г. досега кмет на Монтана е Златко Живков, един от малкото останали градоначалници от времето на СДС. В няколко поредни местни избори ГЕРБ се опитваха да спечелят общината със самостоятелни кандидати и се проваляха, докато през 2019 г. влязоха в съюз със СДС и добавиха гласовете на Живков към своя актив.

На парламентарните избори през 2017 г. ГЕРБ остана втора политическа сила в Монтана. Сега никой не може да се доближи до резултата им от 22 063 гласа в този избирателен район. 

Интересната динамика тук е растежът на избирателите на ДПС, които са се умножили по 4 в сравнение с нивото им от 2009-2013 г.

Водач на листата на Движението за права и свободи в Монтана е бившият депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов. През 2012 г., още докато беше народен представител от управляващата партия, той беше обвинен за търговия с влияние и изнудване на местен бизнесмен. Делото срещу него стигна до втора инстанция с една оправдателна присъда, преди да бъде върнато заради нарушения. До момента няма информация какво се случва с този процес. 

Междувременно през 2017 г. Аврамов смени трайно политическата си принадлежност и се оказа водач на листата на ДПС в района - при това успя да увеличи със 70% гласовете на Движението от Монтана. 

За БСП изходът е сравним с поражението във Видин. За първи път от 2009 г. насам социалистическата партия не успява да събере 10 000 гласа от избирателите в Монтана. Това е най-слабото представяне на социалистите досега. Въпреки че те запазват второто си място, "Има такъв народ" и ДПС почти се изравняват с позициите на БСП в региона. 

Малко преди изборите ИТН се сблъскаха с вътрешнопартиен проблем заради оставката на местния координатор Георги Йорданов и обвиненията му срещу централното ръководство на партията. Възможно е и това да е повлияло на изоставането им след БСП в Монтана. 

Враца

Това е единственият район в Северозапада, където "Има такъв народ" на Слави Трифонов е втора политическа сила. Тук не само БСП губи гласове, а и ГЕРБ не успява да постигне нивото си от 2017 г., независимо че в последния мандат Борисов се опитваше да компенсира изоставането в инфраструктурните проекти в района (водач на листата на ГЕРБ беше министърът на регионалното развитие Петя Аврамова).

Изненадващо през 2021 г. ДПС реши да постави зам.-председателя си Йордан Цонев начело на врачанската си листа. В три поредни парламентарни избори водачът на листата им в този район беше Камен Костадинов, който беше успял да увеличи броя на избирателите в района до повече от 10 000 души през 2014 г.

Три години по-късно той беше принуден да напусне парламентарната група на ДПС още в самото начало на мандата заради скандал около избран с преференции кандидат от бургаската листа, който не пожела да се оттегли в полза на изместения по-старши партиен кадър. В момента Костадинов все още е член на ЦОБ на ДПС, като отговаря за "Разширяване на партийните структури".

Разширил ги е и във Враца - почти двойно са се увеличили бюлетините за партията в сравнение с инцидентния спад през 2017 г. (съмненията тогава бяха, че ДПС умишлено прелива гласове в полза на други политически сили и сега изглежда се потвърждават). 

Разбивката на вота по секции може да покаже много ясно как "Има такъв народ" успява да отдели "живо месо" от партийните структури във Враца, но дори без детайлен анализ се вижда, че БСП и "Патриотите" са пострадали много сериозно. 

Социалистите са успели да мобилизират само 41% от избирателите си от 2017 г. 

"Обединени патриоти" (ВМРО, НФСБ и Атака) бяха трета политическа сила във Враца на последните парламентарни избори с над 8000 гласа. В момента ВМРО едва събира 2900, сборът от "Воля" и НДСБ е малко над 1300 гласа, а "Атака" печели олимпийските 459 бюлетини.

За сравнение - през 2009 г. партията на Сидеров е успяла да събере 9451 гласа във Враца. Четири години по-късно сборът от индивидуалните постижения на трите националистически партии надвишаваше 12 000 бюлетини. Толкова бяха достатъчни на "Има такъв народ" да достигнат второ място във врачанския МИР на 4 април. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът