Сезон 3 на "Велика": Възможно ли е да продължиш да обичаш човека, който се е опитал да те убие?

Ако има сериали, които стават все по-добри с всеки изминал сезон, то "Велика" определено е един от тях. Хитовата поредица на HBO Max, представяща по хумористичен - направо саркастичен - начин голямата руска душа по време на управлението на руската императрица Екатерина II, се завръща в още по-голяма доза с всичките си характерни черти: отлична актьорска игра, динамичен сюжет и най-вече свеж и на моменти абсурден хумор, който спечели сърцата на зрителите по света.

Историята

Действието се развива непосредствено след края на втори сезон, в който самообладанието на Екатерина я изостави напълно и тя нахълта в покоите на Петър, след което го намушка няколко пъти в гърба. Макар да се оказва, че това всъщност не е бил съпругът ѝ, а неговият двойник Пугачев, бракът на императорското семейство е в сериозна опасност. Възможно ли е да продължиш да обичаш човека, който се е опитал да те убие?

Сезон 3 на "Велика": Възможно ли е да продължиш да обичаш човека, който се е опитал да те убие?

Типично в стила на "Велика", решението се оказва своеобразна семейна терапия. Изненадващо или не обаче, Петър няма никакъв проблем с това, че неговата съпруга очевидно е напълно способна да сложи край на живота му. Макар да се вживява все повече в ролята си на любящ баща и да твърди, че е непълно съгласен Екатерина да управлява Русия, навикът на детронирания император да натрапва мнението си в крайно неподходящи моменти води до нови сблъсъци помежду им.

Самата Екатерина също е изправена пред дилема. Тя е успяла да залови най-верните съюзници на Петър и сега трябва да реши какво да прави с тях: дали да ги екзекутира и да изглежда като тиранин или да рискува с по-дипломатичен подход.

Желанието на Екатерина да прегрупира силите си и да прецени по-ясно ситуацията в двореца води до някои много интересни размествания по високите етажи на властта. Джорджина, която в предходните сезони бе сред най-яростните врагове на императрицата, сега демонстрира пълното покорство. На противоположния полюс е Мариал, на която ѝ се налага отново да спечели доверието на доскорошната си най-добра приятелка.

Битката, която Мариал и Джорджина водят за сърцето на Григор, е една от основните сюжетни линии в хода на сезона. Самият той обаче има други проблеми. Детронираният шведски крал Хуго и съпругата му Агнес правят всичко възможно, за да се превърнат в новите най-добри приятели на Петър - нещо, което би застрашило сериозно не само положението на Григор в двора, но и живота му.

Кой участва?

Макар да изглеждаше невъзможно след края на втори сезон, Ел Фанинг се представя още по-впечатляващо в ролята на Екатерина Велика. Решението ѝ да посегне на живота на Петър оказва много сериозно емоционално влияние върху нея и пословичният ѝ оптимизъм все по-често отстъпва място на хладнокръвния цинизъм, а вярата ѝ в човешката доброта е сериозно разклатена. Сложните психологически ситуации, в които героинята ѝ е поставена, дават възможност на Фанинг да демонстрира не само комедийния, но и драматичния си талант по отличен начин.

Другата "носеща колона" на сериала продължава да бъде Никълъс Холт, който изпълнява ролята не само на Петър, но и тази на неговия двойник Пугачев. Британският актьор се справя чудесно с много сложна задача - той трябва да покаже не само емоционалната комплексност на Петър, който все още се опитва да свикне с ролята си на подчинен, но и еволюцията в образа на Пугачев. Оцелял като по чудо след опита за убийство от страна на Екатерина, неговата способност да се представя за Петър все по-убедително му печели интересни съюзници и го превръща в една от най-сериозните заплахи за трона.

Аплодисменти заслужава и Белинда Бромилоу, изпълняваща ролята на лелята на Петър - Елизабет. Тя продължава да бъде все така ексцентрична и забавна, но в същото време не се колебае да прибягва до заплахи и манипулации, когато сметне за необходимо.

Едно от най-забележителните неща във "Велика" и този път е сценарият. Първият епизод се усеща като напълно естествено и непринудено продължение на случилото се в края на втори сезон, като в същото време поставя основите на събития, които ще се окажат фундаментални за историята. Отново трябва да се изтъкне и важното уточнение, че сериалът не е исторически достоверен, но и никога не е претендирал да е такъв. Това обаче няма голямо значение, тъй като всичко, което направи сериала толкова популярен, отново е налице - безупречна актьорска игра, качествен хумор и комплексни персонажи, които попадат във все по-необичайни ситуации.

Сезон 3 на "Велика" вече е наличен в HBO Max.

Ел Фанинг Ел Фанинг е загубила голяма роля заради броя на последователите си в Instagram


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024