Сезонът на пожарите - системата BG ALERT не работи, но не е само тя Снимка: © Доброволно формирование "Пловдив 112"

От няколко дни в България е в сила червен код за опасно горещо време, на места температурата прехвърля 40 °C, пожари пламват всеки ден, понякога по няколко на ден.

Местни хора обаче разбират, че са в опасност, едва когато пламъците достигнат оградата им, както се случи в ямболското село Воден преди ден. Нищо че само преди няколко месеца беше тествана и пусната системата за ранно оповестяване Bg Alert и в такива ситуации именно тя трябва да предупреди за бедствие, каквото големият пожар със сигурост е. Системата обаче не извести никого. 35 къщи и селскостопански постройки изгоряха. Животни също.

За късмет - поне нямаше човешки жертви.

А пожарите бушуват сега и гасенето им извади на дневен ред няколко основни проблема:

  • липса на система за ранно предупреждение - на практика се оказва, че тя не работи и то нелепи причини;

  • вместо на гасене по въздуха се разчита на наземна техника и доброволци;

  • има предоставени европейски средства за превенция на пожарите, но никой не знае как точно са били използвани те, защото свършена работа налице няма;

Властите, в лицето на бившия шеф на пожарната и сега съветник на служебния министър - Николай Николов - дадоха повече от странно обяснение защо хората не са предупредени чрез системата BG ALERT, която известява по мобилния телефон за опасност: в селото не е имало ток, а на терена на пожара - обхват на телефоните.

"Няма точка, която да казва да се използва националната система за ранно оповестяване BG ALERT - най-вероятно е така, защото по времето на пожара се изключва токът," каза пред журналисти Николов, но вместо да предложи решение на проблема, заговори за анализ: "за да можем да направим съответните изводи за бъдещото използване на тази система така че да може тя е да е изключително ефективна," бяха думите му на брифинга.

BG ALERT e част от европейската система за опазване на населението при бедствия и аварии, България я въведе със закъснение, а както се вижда в случая - и без особен ефект.

Само за сравнение при големия горски пожар на гръцкия остров Корфу през юли миналата година жителите му през 30 минути получават съобщения за бедствие. Продължават да ги получават и след това - при разразилата се буря след пожара. Токът също не е спирал нито за минута по време на бедствията.

Докато тече битката с огъня по места, политици в парламента започнаха да се надпреварват по популизъм. Председателят на ДПС Делян Пеевски поиска актуализация на държавния бюджет, за да се купят хеликоптери. В подобен режим на искания влезе и БСП. От ИТН даже противопоставиха нуждата от вертолети на превъоръжаването на Военновъздушните сили, което е ангажимент към НАТО.

Но всъщност пари за превенция на горски пожари и за техника - при това по европейска линия, има. Друго липсва - действия.

За това, че в България няма звено, което да се занимава с гасенето на пожари от въздуха, припомни бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

"Разчитаме на няколко хеликоптера на армията, които са недостатъчно и не са създавани за тази цел. Преди три години организирах в Народното събрание Кръгла маса по темата. Още от тогава е ясно, че на първо място трябва някой да стопанисва такова звено. Имаше европейски средства за въздушно спасяване, но никой не искаше да поеме и управлява тази техника", написа във фейсбук той. Под "никой" разбирайте МВР, Министерството на земеделието, Министерство на отбраната, държвният авиоотряд - тоест институциите, които следва да са ангажирани с темата.

"Трябва да се мисли за оборудване на повече вертолети, но това изисква допълнителна подготовка," призна в сегашната ситуация служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, попитан дали ще бъдат поискани допълнително средства за овладяване на пожарите.

Но и това не е всичко: още на 16 февруари 2024 г. е подписан договор по европейската програма "Околна среда" 2021 -2027 г., с който се предоставят 170 млн. лв. за превенция и справяне с горските пожари.

"Няма да чакаме голямата криза, а се подготвяме да я предотвратим, защото очакваме повишен риск от горски пожари. Техниката ще бъде не само на разположение на България, а ще помага и на съседни страни. Ще се създаде сериозен център за развитие на международен капацитет за действие при бедствия и аварии," казва тогавашният екоминистър Юлиян Попов.

Описано е и за какво се очаква да се използват средствата.

  • доставка на 385 специализирани автомобила за пожарогасителна и оперативна дейност – лек, среден и тежък клас;

  • 67 мобилни системи за гасене на горски пожари;

  • 6000 лични предпазни средства и допълнително съвременно оборудване;

  • надграждане на шестте центъра на ГДПБЗН за подготовка на населението

От МВР допълват, че със средствата от петгодишния проект ще се обучават ученици и студенти, ще се прави разяснителна кампания, а също и "социологически проучвания за оценка на дейностите за повишаване готовността на населението за адекватно реагиране при горски пожари."

Чак в края на май МВР обявява проекта на страницата си в интернет. В него има любопитен детайл - ще бъдат поръчани 6 бр. резервоари за вода за гасене с хеликоптери. Дребната подробност е, че специализирани вертолети няма - само тези на военните. Докъде е стигнала реализацията на проекта, който е петгодишен, няма данни.

Междувременно гръцките власти обявиха, че ще инвестират 20 млн. евро в борба с пожарите, но не за обучения и нова техника, а за четири сателита, с които опасността от пожари да се следи от космоса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024
Европейски дневници

Франция отново предлага мъж за еврокомисар след изненадващата оставка на Бретон

Париж предлага външния си министър за наследник на Тиери Бретон

13:03 - 16.09.2024