Идва зима и си стоим повече вкъщи. Тъмната част на денонощието е голяма, и някак си времето за прекарване пред „малкия екран“ става по дълго. „Малкият екран“, разбира се, е клише от миналото. Екраните стават все по-големи, и това изглежда няма край. 

От един размер нататък доскоро се търсеше прожектор, но гледането на прожектор е скъпо, трудно и неблагодарно в известен смисъл занимание. Особено ако нямаш специално затъмнена стая за домашно кино. Повечето от нас нямат такава и гледат телевизия и филми в хола. 

Samsung бяха първите, които опитаха да конкурират прожекторите с „телевизори“ в свръх голям формат. Видео стени за домашна употреба.

В средата на 2019 беше показан за първи път Samsung The Wall Luxury – модулен Micro Led екран, който може да „расте“ чрез прибавяне на нови панели, като размерите започват от 72 инча, и стигат до 292 инча диагонал. Цени тогава не бяха обявени, нo със сигурност това са екрани за много богати хора. Мисълта ми е, че Samsung мислят за големи 8К панели отдавна и в доста голяма перспектива. Самата Micro Led технология (сложна за производство и все още много скъпа) се смята за бъдещето на телевизорите изобщо.

Samsung започна да налага модели с 8К още през 2019 и към края на годината обяви, че продажбите на телевизорите с ултра висока резолюция са надминали очакванията им. Затова тази странна 2020 година дойде с два нови 8К модела на бранда - флагманa Q950TS и по-достъпния Q800T. Представете си 33 милиона пиксела при максимална яснота с резолюция, четири пъти по-висока от резолюцията в 4K. А колкото е по-голям е размерът на телевизора, толкова по-важна е резолюцията. Размерите и на двата модела започват от 65 инча, а най-големите, които се предлагат на пазара в България, са с размер 85 инча. И тъй като говорим за размери, можем да идем и едно ниво по-високо -  Samsung разполага и с 98-инчов 8К телевизор – Q950R. 

Защо ви е толкова голям телевизор? 

За кеф. Това е най-бързият и искрен отговор. А, както казваше един приятел, „кеф цена няма“. Гледането на спорт и кино в такъв формат е наистина изживяване. 

Защо ви е 8К?

Отговорът на този въпрос изглежда малко по-сложен, но всъщност не е. Просто е по-дълъг.

Песимистите казват, че няма достатъчно съдържание в тази резолюция. Оптимистите питат какво е „достатъчно“. И двата нови телевизора превръщат всеки кадър, независимо от естествената му резолюция, в 8К. При това – още от миналогодишните модели за тази цел се използват няколко „слоя“ софтуер, най-популярният от които е т.нар. AI – изкуствен интелект, който базира и алгоритмите си на machine learning. Само че в 2020 самообучението на машината е чувствително развито – Samsung го наричат Deep Learning Super Resolution

QLED 8K Smart TV Q950TS (2020)

8К се готви отдавна, японската компания NHK разработва технологията още от 1995 г. Досега имаше няколко експериментални стрийма, включително от олимпиадата в Лондон. Да, спортът със сигурност ще е първият със съдържание в тази резолюция. 

Олимпиадата в Токио (догодина) със сигурност ще се излъчва в 8К, Лига Европа трябваше да започне излъчване на 8К от тази есен, не можах да намеря информация дали не са отложили старта, но дори и да са отложили, началото е въпрос на съвсем кратко време. Самите Samsung са в напреднала фаза на преговори с Amazon Prime Video да започнат стрийм на съдържание в 8К.

Но най-ценното съдържание можете да си създадете вие. Ако сте в екосистемата на Samsung – Galaxy Note20 снима в 8K със съотношение 21:9 и 24fps видеозапис, Galaxy S20 също снима в 8К.

Със сигурност гледането на снимки ще е на много високо ниво – високите класове дигитални DLSR камери имат сензори с над 35 мегапиксела, и на екраните на двата нови телевизора Q950TS и Q800T ще виждате снимките в пълната им резолюция.

От гледна точка на дизайн - Q950TS е с т.нар. Infinity display и на практика около екрана няма рамка. Дебелината на телевизора е по-малко от 2 см. 

Q800T е 25 мм и на гърба има много умно направени канали за насочване и скриване на кабелите, които са и част от дизайна.

И двата модела разполагат с комплексна технология за звук, която следи движещите се обекти и създава много добра звукова картина.

Изобщо - Q950TS и Q800T са топ телевизори и предлагат всичко, което в момента е налично като най-високи технологии в тази област, а дисплеите с ултра висока резолюция са гаранция, че няма да „остареят“ технологично и след доста години.

Повече информация за 8К телевизорите на Samsung можете да намерите тук


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"