Сгъваемите телефони ли? Време е да им обърнете внимание Снимка: © Samsung

Най-добрата рецепта срещу скуката е да опиташ да огънеш времето и пространството по свой начин. За някого това може да означава да преплува Атлантическия океан с лодка, за друг да скочи от хеликоптер, за трети да кара болид на писта.

Разбира се, не всеки ден и всяко място дават възможност да вдигнем адреналина си и тогава на помощ излизат други неща като личния стил, който също казва кои сме и как гледаме на живота.

И някъде там измежду всичко, което говори за нас, идват телефоните, които след години на еднаквост, Infinity екрани и заоблени ъгли, най-после показаха характер и позволиха на хората да изразят себе си не само чрез картинката на уолпейпъра си.

Голямата промяна дойде със сгъваемите телефони.

Преди години те бяха екзотика, сега са почти мейнстрим. Samsung е брандът, който проправи път на тази ниша, за да влязат на нея и други марки.

Докато разработи сегмента, на южнокорейския концерн му трябваха няколко години, в които устройствата ставаха все по-тънки, сгъването все по-лесно, а пантите още по-издръжливи.

5-ото поколение на Samsung, което имаше своя дебют това лято в лицето на Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5 е важно не толкова като иновации, колкото като усъвършенстване. Старите добри нещата са си на мястото си, а новите са почти незабележими, защото просто си вършат работата.

Като например новата панта в двете устройства, която буквално отвя конкуренцията или като усъвършенствания 8 ядрен чип Snapdragon 8 Gen2.

По данни на International Data Corporation,през 2023 г. се очаква сгъваемите устройства по света да са 21,4 милиона, което е два пъти повече от числата за 2022 г. Прогнозата за тази ниша е между 2022 г. и 2027 г. да порасне с близо 30% и да заеме 3,5% пазарен дял. Важно е да се каже, че този ръст е на фона на общия спад от 11% на пазара на мобилни телефони. Потребителите имат нужда от допълнителен аргумент, за да сменят телефоните си. И Samsung протяга ръка да им го даде.

Сегментът е интересен за производителите, първо защото е във възходяща градация и второ, защото сгъваемите устройства носят повече приходи.

Какво повече получават потребителите през тази година с новите Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5?

Всъщност получават по-малко, но това е добре - новите сгъваеми устройства на Samsung са по-тънки и по-леки. Galaxy Z Fold5 е с 10 грама по-лек и 0,8 мм. по-тънък. Част от визуалните подобрения е пълното прилепване на двете части при сгъване, така че да не остава по средата ненужен луфт.

Има и нещо по-голямо и това е екранът на Galaxy Z Flip5, който е скочил от 1,9 инча до 3,4 и заема цялата предна част на устройството при сгънат телефон. Той дава не просто повече видимост, но и допълнителни функционалности. Освен че можете да си направите селфи със сгънат телефон, бихте могли и да отговорите на текстово съобщение, без да се налага да разгъвате целия потенциал на устройството, да прегледате историята на обажданията си илида отбележите снимки като “любими”.

При Galaxy ZFlip5 има две 12 мегапикселови външни камери и 10 мегапикселова отвътре. Реално при сгънат телефон външната камера ви е селфи камерата, което е готин начин да се заобиколи системата. Без да отваряте устройството, само през т.нар. Flex Window, можете да сменяте режимите за снимане, да настройвате таймер, да изтривате “продукцията”, която не одобрявате.

Нещо, което може би малко хора знаят, е, че делът на рециклираните материали, използвани в новите сгъваеми Samsung устройства е повече в сравнение с предишните модели. Става дума за продукти, направени от PET-бутилки, пластмаса, уловена от рибарските мрежи, както и от рециклирано стъкло и алуминий. Последният материал е тип отпадък, останал при производството на други стоки.

За добро или за лошо, телефоните са с нас от събуждането ни до заспиването ни вечер. Затова и малко цвят никак не е излишен - създава настроение.

Новите модели на Fold и Flip се предлагат в пастелна палитра, вдъхновена от природата. Посланието е, че технологиите и природата могат да се развиват в унисон, че светът около нас е вдъхновение и че бъдещето носи нещо по-добро и по-хубаво.

Задният панел е с лъскава повърхност, а металната рамка допълва визията по много елегантен начин.

Цветовете на Galaxy Z Flip5 са мента, графит, естествен памук и лавандула - все близки асоциации, които свързваме с нещо приятно, ароматно и вкусно в ежедневието си. Новият нюанс е на ментата.

При Galaxy Z Fold5 за първи път виждаме т. нар. студено синьо/ Icy Blue.

Свежите цветове могат да се допълват и от различните персонализации на екрана.

Различни фонове, уиджети с весел дизайн, часовници с разнообразни графики могат да направят от Galaxy Z Flip5 една доста приятна вещ, която да е идеално попълнение в нашия технологичен арсенал.

Внимание заслужава и специалният кейс за Galaxy Z Fold5, който има място и за прибиране на писалката S Pen. Т. нар. Slim S Pen Case придава един доста спортен вид на иначе бизнес устройството. Galaxy Z Fold5 има доста добра работна площ и за много потребители възможността да допълнят функционалността на смартфона с дигиталната писалка е важна екстра.

Цветовете на новия Slim S Pen Case също са доста приятни, като комбинацията между сив калъф и жълта писалка е направо забележителна.

Цялото послание на новата гама сгъваеми устройства на Samsung е, че дори и когато си сериозен, голям и успял, пак можеш да се забавляваш, да ти е цветно и да търсиш вдъхновението в дребните неща наоколо.

За онези потребители, които обичат да затварят кръга, са и часовниците от Galaxy Watch6 серията. Тънки и елегантни, много леки за носене на китката, те също са подвластни на персонализация с весели фонове и функции, които искате да си ви под ръка (или може би “под око”) .

Спорт, работа, забавление - различните ни интереси и занимания лесно преливат от едно устройство на друго, без да се налага да правим допълнителни усилия.

Да отидете в командировка без лаптоп за много хората доскоро звучеше като научна фантастика. Само за 4 години обаче - толкова е времето, в което се наливаха основите на сегментна на сгъваемите телефони - технологиите така напреднаха, а дизайнът до такава степен се революционизира, че вече спокойно може да се тръгне на път с един багаж по-малко.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024