Снимка: © Getty Images

Софийският градски съд отказа да се произнесе по исканията за съдебна санкция на действията на МВР при обиските на домовете на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, защото прокуратурата сама ги е определила за незаконосъобразни. Това става ясно от определението на съдия Вера Чочкова във вторник.

Междувременно - прокуратурата обяви, че прехвърля разследването на следователи, които ще трябва да разпитат отново всички свидетели и поемни лица от момента на акцията на 17 март.

От определението на Чочква се разбира, че самата СГП е обявила пред съда, че претърсванията и изземванията от адресите са извършени "от некомпетентен разследващ орган".

"Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо", се казва в определението.

В рамките на прокурорската компететност е да прецени дали има незаконосъобразност на конкретните действия и това решение не се нуждае от съдебно одобрение, казва още съдът. Това означава, че събраните данни от ГД "Национална полиция" в имотите на Борисов, Горанов и Арнаудова засега не могат да се използват в досъдебното производство като годни доказателства.

Прокуратурата е прехвърлила досъдебното производство на Следствения отдел към СГП. Предстои следовател да разпита присъствалите поемни лица, а на иззетите предмети и вещи ще бъде извършен оглед.

Ще бъдат разпитани от следовател повторно свидетелите - включително премиера Кирил Петков.

Причината: разпитите им са проведени от "некомпетентен орган – разследващ полицай към МВР".

"Ще бъдат разпитани по надлежния ред и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на обстоятелствата по случая. Ще бъдат назначени съответните експертизи. Ще бъдат извършени и всички други необходими процесуални действия. Ако в хода на разследването се съберат достатъчно обвинителни доказателства за виновността на определено лице или лица в извършване на престъпление/я от общ характер, както изисква чл. 219, ал. 1 от НПК, СГП ще повдигне обвинение в съответствие с тези доказателства", се казва в съобщението на прокуратурата.

Според адвокат Менко Менков - от дома на Борисов всъщност не е иззето нищо. При Арнаудова са взети електронни устройства, бележник и други документи.

Още в петък вечер прокуратурата обяви, че няма достатъчно доказателства, за да повдигне обвинения срещу тримата задържани.

Говорителката на СГП обяви още, че не намира основания за акцията на МВР "по неотложност" и че полицаите са провели "опорочени следствени действия", защото не са известили следовател за началото на разследването срещу бивши членове на Министерски съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"