СГС: Прокуратурата сама оспори законността на обиските в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов Снимка: © Getty Images

Софийският градски съд отказа да се произнесе по исканията за съдебна санкция на действията на МВР при обиските на домовете на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, защото прокуратурата сама ги е определила за незаконосъобразни. Това става ясно от определението на съдия Вера Чочкова във вторник.

Междувременно - прокуратурата обяви, че прехвърля разследването на следователи, които ще трябва да разпитат отново всички свидетели и поемни лица от момента на акцията на 17 март.

От определението на Чочква се разбира, че самата СГП е обявила пред съда, че претърсванията и изземванията от адресите са извършени "от некомпетентен разследващ орган".

"Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо", се казва в определението.

В рамките на прокурорската компететност е да прецени дали има незаконосъобразност на конкретните действия и това решение не се нуждае от съдебно одобрение, казва още съдът. Това означава, че събраните данни от ГД "Национална полиция" в имотите на Борисов, Горанов и Арнаудова засега не могат да се използват в досъдебното производство като годни доказателства.

Прокуратурата е прехвърлила досъдебното производство на Следствения отдел към СГП. Предстои следовател да разпита присъствалите поемни лица, а на иззетите предмети и вещи ще бъде извършен оглед.

Ще бъдат разпитани от следовател повторно свидетелите - включително премиера Кирил Петков.

Причината: разпитите им са проведени от "некомпетентен орган – разследващ полицай към МВР".

"Ще бъдат разпитани по надлежния ред и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на обстоятелствата по случая. Ще бъдат назначени съответните експертизи. Ще бъдат извършени и всички други необходими процесуални действия. Ако в хода на разследването се съберат достатъчно обвинителни доказателства за виновността на определено лице или лица в извършване на престъпление/я от общ характер, както изисква чл. 219, ал. 1 от НПК, СГП ще повдигне обвинение в съответствие с тези доказателства", се казва в съобщението на прокуратурата.

Според адвокат Менко Менков - от дома на Борисов всъщност не е иззето нищо. При Арнаудова са взети електронни устройства, бележник и други документи.

Още в петък вечер прокуратурата обяви, че няма достатъчно доказателства, за да повдигне обвинения срещу тримата задържани.

Говорителката на СГП обяви още, че не намира основания за акцията на МВР "по неотложност" и че полицаите са провели "опорочени следствени действия", защото не са известили следовател за началото на разследването срещу бивши членове на Министерски съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024