"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

На игрището той беше огромен, но извън него е още по-голям. "Аз съм черният Фридрих Ницше. Аз съм Човекът". Където и да отиде, Шакил О'Нийл винаги води шоуто със себе си. Животът на Големия Аристотел обаче изобщо не е само шеги и закачки, както става ясно от документалната поредица на HBO Max "Шак".

След "Възходът на Династията Лейкърс", за който писахме по-рано през годината, баскетболните фенове ще имат възможността да научат много повече и за следващата славна епоха в историята на "Езерняците". Това обаче е само част от шоуто.

Подходът, който прави продукцията на режисьора Робърт Алекзандър много по-интригуваща и достоверна от повечето спортни документални филми, е колкото прост, толкова и дързък. Вместо да опитва да разкаже "захаросана" история, в която няма лоши персонажи, той просто оставя главния герой да бъде себе си. О'Нийл никога не е бягал от неудобните въпроси и не се е страхувал да казва тежките истини и сега не е по-различно.

Друг фактор, който прави поредицата на Алекзандър още по-многопластова, е че някои от най-важните моменти от живота на Шак са пречупени и през погледа на негови роднини, приятели и съотборници. Това позволява на зрителите да изградят много по-ясна и комплексна представа за О'Нйил, поставяйки под въпрос част от убежденията му. По-наблюдателните фенове ще забележат, че по някои теми легендарният №33 се изказва по същия начин, както в свои интервюта отпреди 20 години. Това е още един от факторите, който допринася за реалистичното усещане.

Това, което кара "Шак" да изпъкне, е, че успява да развълнува дългогодишните фенове на баскетбола, като в същото време представя събитията по достоверен начин. В епизодите са вплетени някои любопитни детайли, които няма да убягнат на запалените почитатели на NBA. Първият епизод включва аудиозапис на популярния коментатор Ърни Джонсън, отразяващ мач на Шак първите години на кариерата му, както и кадри от единоборство между О'Нийл и Чарлз Баркли. Днес тримата са колеги в спортното токшоу "Inside The NBA".

Разбира се, няма как поредицата да не включва един от най-важните фактори - неповторимото чувство за хумор на Големия Аристотел. Шак изобщо не се притеснява да говори за купонджийските си дни като колежанин, както и за своята кратка, но колоритна кариера на рапър и актьор.

Под "обстрел" попадат и градски съперници на "Лейкърс" - "Клипърс", които Шак невъзмутимо нарича "смешници", разказвайки за един от най-силните си мачове. Легендата на "Езерняците" на няколко пъти демонстрира своята неподражаема смесица от самочувствие и сарказъм. "Една от супер силите ми е, че мога да спирам времето" - казва Шак с вида на човек, който го прави постоянно.

Сред основните причини почитателите на баскетбола да гледат "Шак" е историята за неговия дълъг и разгорещен конфликт с Коби Брайънт. За огромно съжаление, злощастната смърт на Черната Мамба не ни позволява да чуем и другата гледна точка за една от най-интригуващите истории в съвременната епоха на NBA.

За сметка на това обаче Робърт Алекзандър ни предлага разказите на Джени Бъс - дъщерята на легендарния собственик на "Лейкърс" Джери Бъс, както и на други членове на тогавашното ръководство на тима.

"Шак" определено успява в най-важната си мисия - да представи интересен и задълбочен поглед към историята на най-големия шоумен в NBA, като в същото време намира границата между провокативното и скандалното. Това е истинско постижение, когато говорим за живота на човек, нарекъл се "Черният Фридрих Ницше" - без всъщност да е прочел дори една негова книга.

Разказът за разпадането на атрактивния състав на "Орландо Меджик" от средата на 90-те, придружен с изненадваща за мнозина остра нападка към неговия някогашен съотборник и приятел Пени Хардауей, е чудесен пример за творческата посока, по която са решили да поемат О'Нийл и Алекзандър. Както казва самият Шак: "Понякога, когато разказваш история, е добре да добавиш малко барбекю сос".

Първите два от общо четирите епизода на "Шак" са налични в HBO Max.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023