"Шалке" свали емблемата на "Газпром" от екипа си, УЕФА ще отнеме финала на Шампионската лига от Русия Снимка: © Getty Images

Военната инвазия на Русия в Украйна доведе до последствия и в професионалния спорт.

УЕФА ще премести финала на Шампионската лига от Санкт Петербург заради руската агресия срещу Украйна, германският "Шалке" обяви, че повече няма да използва емблемата на спонсора "Газпром" върху екипите си.

Шведският национален отбор по футбол обяви за "почти немислима" възможността да изиграе предстоящия плейоф с Русия през март, а баскетболният клуб "Барселона" обяви, че отказва да лети до Русия за планирания си мач с местния "Зенит" от Евролигата.

Аssociated Press съобщава, че изпълнителният комитет на европейския футболен съюз ще се събере в петък, за да обсъди кризата и да официализира решението си за смяна на локацията за най-важния мач от турнира. Срещата е свикана от президента на УЕФА Александър Чеферин.

Финалният мач беше насрочен за 28 май в Санкт Петербург на стадиона "Газпром арена". Правителството на Великобритания, както и няколко фен групи на големи отбори, обаче настояха УЕФА да преразгледа по-ранното си решение.

"В този трагичен ден нашите мисли са насочени към всички в Украйна, нашите приятели, колеги, членове и техните близки. На фона на случващото се очакваме незабавно обявление от УЕФА за преместването на финала на Шампионската лига", се казва в позиция на европейската организация на футболните фенове.

"Шалке", които в момента играят във втората лига на германското първенство, влезе в конфликт с дългогодишния си спонсор "Газпром" заради кризата в Украйна.

Отборът спира да носи логото на руския енергиен гигант, а Матиас Варниг - шеф на Nord Stream 2 и приближен на Путин - е напуснал надзорния съвет на клуба. Малко преди това той беше добавен в черния списък на санкционираните лица от САЩ.

"Шалке" имат договор с "Газпром", който изтича едва през 2025 г. Компанията плаща 9 млн. долара на година за издръжката на клуба.

Председателят на Шведската футболна асоциация Карл-Ерик Нилсон обяви за "почти невъзможно" да се проведе планирания мач на националния отбор с екипа на Русия на 29 март.

От него ще се реши кой ще се класира на Световното по футбол в Катар.

"Така както изглеждат нещата тук и сега, днес, няма абсолютно никакво желание да играем футболен мач в Русия", казва той.

Войната в Украйна накара и баскетболния отбор на "Барселона" да откаже срещата си със "Зенит" Санкт Петербург, насрочена за петък. Клубът има и още един планиран мач в Русия - на 27 февруари в Москва с ЦСКА, но все още не е ясно дали и той ще се проведе.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

СЕМ не успя да избере свой нов председател след четири поредни гласувания

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024