На 21 години Шакери Ричардсън е една от най-големите звезди на американската лека атлетика. Шампионката в бягането на 100 метра се смяташе за най-сериозния претендент на САЩ за олимпийското злато в своята дисциплина от 25 години насам. 

Още на 19 години тя завършва спринта за 10,75 секунди и чупи рекорда на Националната асоциация на колежанския спорт. Три месеца преди Игрите в Токио Ричардсън подобри собственото си най-добро постижение и с 10.72 секунди стана шестата най-бърза жена за всички времена. 

Сравняват я с непостижимата Флорънс Грифит Джойнър не само заради скоростта, но и заради забележителния й външен вид - Шакери често излиза на пистата с ярко боядисана коса, дълъг маникюр, изкуствени мигли и огромна усмивка. 

Шампионката обаче се оказа в центъра на шумен скандал, след като американската антидопинг-организация USADA я наказа с едномесечна санкция и провали възможността й да участва в най-силната си дисциплина на Олимпийските игри. Причината: Ричардсън е дала положителна проба за тетрахидроканабинол - основната психоактивна съставка на канабиса. 

"Правилата са ясни, но това решение е тежко поради много причини; надяваме се, че поемането на отговорността от нейна страна и извинението й ще бъдат важен пример, че всички ние можем успешно да преодолеем решенията, за които съжаляваме, независимо от високата цена, която самата тя ще трябва да плати за своята грешка", казва директорът на агенцията Травис Тайгарт в прессъобщение. 

Шакери Ричардсън направи публично изявление пред NBC, в което приема наказанието си и признава, че съзнателно е нарушила правилата за забранените вещества.

"Знам какво направих. Знам какво трябва да правя, какво ми е позволено. И въпреки това взех това решение. Не се опитвам да се оправдавам или да търся съчувствие", казва тя пред NBC. 

Има хипотетична възможност лекоатлетката все пак да участва на игрите в Япония, но в друга дисциплина - щафеата на 4 по 100 метра. Дали това ще й бъде разрешено, все още не е сигурно. 

Шакери Ричардсън твърди, че е употребила марихуана, след като изненадващо е научила за смъртта на биологичната си майка. Разкритието е направено от репортер по време на интервю с лекоатлетката, а ситуацията я е извадила от равновесие. 

"Да чуеш такава информация от напълно непознат човек, определено отключва нещо в теб. Със сигурност беше шокиращо. Нямам нищо против човека, той просто си вършеше работата, но ме постави в състояние на емоционална паника", казва тя. 

Родена в Далас през 2000 г., Ричардсън е отгледана от своята баба, след като родната й майка я изоставя. Публично известната информация за по-ранните й години е съвсем оскъдна, но се знае, че

Шакери е страдала от проблеми с психичното си здраве от тийнейджърските си години, като дори прави опит за самоубийство като гимназистка. Тя започва да се интересува от спорт благодарение на своята леля, медалистка от няколко училищни състезания. 

Шакери Ричардсън се е намирала в Орегон в момента, в който е употребила марихуана - субстанцията е легална в този щат, но е в забранителния списък на американската антидопинг-служба. 

"Това е просто една Олимпиада. Аз съм на 21. Още съм много млада. За разлика от повечето други спортисти, пред мен има много състезания, а аз разполагам с достатъчно талант, защото всичко, което правя, е естествено. След като изтече наказанието ми, ще се върна и ще съм готова за състезания", казва тя. 

Собственото й смирение обаче идва в ярък контраст с реакциите от страна на атлети, медии и популярни личности в САЩ, които атакуваха USADA за решението да санкционира Ричардсън. 

"Наказанието й е рядък случай на олимпийски допингов скандал, при който всички губят. Игрите ще се проведат без участието на една харизматична звезда в най-добрата й дисциплина. Леката атлетика, която сякаш вечно е разтърсвана от скандали със забанени вещества, също губи. Феновете губят. Дори опонентите й губят. Да, пътят към медала става по-лесен без Ричардсън на пистата. Но победата завинаги ще бъде придружавана от една скрита бележка под линия: какво щеше да се случи, ако Ричардсън се състезаваше?", пише списание Time в коментар по случая. 

Няколко световноизвестни американски спортисти като Майкъл Джонсън, Патрик Махоумс и Уейд Джонсън се застъпиха за Шакери. 

Time напомня още, че третирането на марихуаната като допинг отдавна е подлагано на критики в спортните среди. USADA смята канабиноидите за недопустими поради три причини: атлетите може да поставят себе си и другите в опасност заради по-бавното време за реакция след употреба на марихуана; канабисът "би могъл да подобрява представянето при някои атлети и спортни дисциплини"; използването на неразрешени упойващи вещества е вредно за здравето и е несъвместимо с отговорността на атлетите като ролеви модели за младите хора по цял свят. 

Актьорът Сет Роугън, който притежава собствена компания за производство на канабис, дори твърди, че забраната на марихуаната "се корени в расизма". 

"Ненормално е, че олимпийският отбор на САЩ дисквалифицира един от най-талантливите атлети на тази страна заради манталитет, който произтича от омразата. Трябва да се срамуват от това нещо. Освен това, ако тревата прави хората по-бързи, сега щях да бягам като Фло Джо (Флорънс Грифит-Джойнър)". 

USADA признава, че употребата на марихуана от Шакери Ричардсън е станала извън състезателен период и не е свързан със спортното й представяне, но въпреки това наказанието е в сила. 

"Аз съм човек", гласи нейното лаконично последно съобщение в Twitter.  


България изпраща най-малобройната си делегация на Олимпийски игри от 85 г. насам (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете

Рашков: Вътрешен министър на Борисов е бил на заплата при наркотрафикант

Шеф на пътна фирма изнесъл милиони в ОАЕ, заяви вътрешният министър