Шарков: Един милион пациенти отпадат от терапия, защото не могат да си я платят

Най-сериозните диспропорции, когато става дума за достъпа до здравеопазване, са в ценовата част. Скоростта на достигане до лекар - общопрактикуващ, специалист или лечебно заведение, се случва в рамките на два - три дни, което е изключително бързо.

Това каза в студиото на „Здравей, България” здравният икономист Аркади Шарков по повод съвместно изследване на агенция „Тренд” и Експертния клуб за икономика и политика, свързано с достъпа ни до здравеопазване.

"Големите проблеми обикновено са свързани с цената. С нея проблемите, от една страна, са защото години българското здравеопазване е поставено в ъгъла и не е било фокус на инвестиции по отношение то да бъде основна структуроопределяща сфера и функция на държавата. Вследствие на което цените в здравеопазването изостават с над пет пъти останалите в икономиката."

"Инфлацията действа още по-ускорително на тези диспропорции", добави Шарков.

Той посочи, че става въпрос за напълно регламентирани доплащания.

„Между 70 и 80% българинът доплаща за лекарства. На въпрос в изследването дали се е налагало на хората да отпадат от терапия - 20% заявяват отговарят положително. Защото не могат да си я платят. Срещу тези 20% стоят един милион души. Това са именно хората в групите над 50-годишна възраст”, каза още икономистът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024
Живот

"Животът няма аутокорект" - Платформата „Как се пише?“ с нова образователна кампания

Сайтът „Как се пише?“ е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

19:42 - 27.03.2024