Шарл Мишел ще подкрепи Сърбия за по-бързо присъединяване към ЕС Снимка: © Getty Images

Европейският съюз ще подкрепи по-бързото присъединяване на Сърбия към блока и ще помогне на зависимата от руски газ и петрол балканска страна да диверсифицира енергийните си доставки. Това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на посещението си в Белград.

Трябва да ускорим интеграцията в ЕС и трябва да създадем стимул за реформи“, каза Мишел на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич.

Докато процедурата за присъединяване не бъде финализирана, страните от Западните Балкани трябва да си сътрудничат с 27-членния съюз, като част от нова геополитическа общност, която Мишел предлага за страните кандидатки за членство в ЕС.

Той каза, че новата общност няма да замени членството в ЕС, но ще бъде полезен инструмент за обсъждане на общи предизвикателства с балканите страни, като енергийната криза, санкциите срещу Русия и основният доставчик на газ за Европа.

Мишел посочи, че Белград е направил голяма крачка с отварянето на допълнителни преговорни глави, което е знак на доверие.

"Убеден съм, че днес ще предприемем стъпки в правилната посока, защото чувстваме, че има нещо по-голямо от нас", допълни още той.

Председателят на Европейския съвет каза и, че Съюзът ще помогне на Сърбия да диверсифицира доставките си на газ. Страната е почти изцяло зависима от руските доставки на синьото гориво и петрола.

Сърбия е единствената страна в Европа, която не е наложила санкции срещу Русия, след началото на руската инвазия в Украйна. Президентът Вучич многократно се оплаква от натиск от страна на световните сили Белград да се присъедини към санкциите. От известно време балканската страна не заема ясна позиция и поддържа близки отношения както с Европейския съюз, така и с Русия и Китай.

Притисната между ЕС и Русия - пое ли Сърбия към Китай?

По време на визитата си в столицата Мишел посети Научно-технологичния парк с президента Вучич и премиера Ана Бърнабич, където беше подписано споразумение за съвместно сътрудничество за предоставянето на близо 40 млн. евро финансиране. Той подчерта, че Сърбия е не само партньор, но и приятел на ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024