Снимка: © Getty Images

Европейският съюз ще подкрепи по-бързото присъединяване на Сърбия към блока и ще помогне на зависимата от руски газ и петрол балканска страна да диверсифицира енергийните си доставки. Това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на посещението си в Белград.

Трябва да ускорим интеграцията в ЕС и трябва да създадем стимул за реформи“, каза Мишел на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич.

Докато процедурата за присъединяване не бъде финализирана, страните от Западните Балкани трябва да си сътрудничат с 27-членния съюз, като част от нова геополитическа общност, която Мишел предлага за страните кандидатки за членство в ЕС.

Той каза, че новата общност няма да замени членството в ЕС, но ще бъде полезен инструмент за обсъждане на общи предизвикателства с балканите страни, като енергийната криза, санкциите срещу Русия и основният доставчик на газ за Европа.

Мишел посочи, че Белград е направил голяма крачка с отварянето на допълнителни преговорни глави, което е знак на доверие.

"Убеден съм, че днес ще предприемем стъпки в правилната посока, защото чувстваме, че има нещо по-голямо от нас", допълни още той.

Председателят на Европейския съвет каза и, че Съюзът ще помогне на Сърбия да диверсифицира доставките си на газ. Страната е почти изцяло зависима от руските доставки на синьото гориво и петрола.

Сърбия е единствената страна в Европа, която не е наложила санкции срещу Русия, след началото на руската инвазия в Украйна. Президентът Вучич многократно се оплаква от натиск от страна на световните сили Белград да се присъедини към санкциите. От известно време балканската страна не заема ясна позиция и поддържа близки отношения както с Европейския съюз, така и с Русия и Китай.

Притисната между ЕС и Русия - пое ли Сърбия към Китай?

По време на визитата си в столицата Мишел посети Научно-технологичния парк с президента Вучич и премиера Ана Бърнабич, където беше подписано споразумение за съвместно сътрудничество за предоставянето на близо 40 млн. евро финансиране. Той подчерта, че Сърбия е не само партньор, но и приятел на ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем