Разузнаването на САЩ подозира, че Китай ще ползва TikTok да влияе на президентския вот Снимка: © Getty Images

Китай би могъл да използва социалната мрежа TikTok, за да повлияе на предстоящите през ноември президентски избори в САЩ.

Такова мнение изрази директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс по време на изслушване в Камарата на представителите.

Запитана от конгресмена на Демократическата партия Раджа Кришнаморти дали управляващата Комунистическа партия на Китай (ККП) ще използва TikTok, за да повлияе на изборите, Хейнс отговори: "Не можем да изключим, че ККП ще го използва".

Американските законодатели отдавна изразяват опасения, че китайското правителство може да получи достъп до данните на потребителите или да повлияе на това, което хората виждат в приложението, включително да прокарва съдържание, което подклажда политическите разделения в САЩ.

Кришнаморти е водещият демократ в комисията за Китай към Камарата на представителите.

Миналата седмица той и републиканският председател на комисията Майк Галахър внесоха законопроект, който дава на китайския собственик на TikTok ByteDance около шест месеца да продаде приложението, използвано от 170 милиона американци.

Преди дни американският президент Джо Байдън заяви, че ще подпише законопроекта, но предвид факта, че социалната мрежа е доста популярна, одобряването на законодателството от Камарата на представителите и от Сената в година на избори може да се окаже трудно.

От своя страна, представители на TikTok наричат законопроекта "равносилен на забрана" и отхвърлят обвиненията в теч на данни към Китайската комунистическа партия.

"Правителството се опитва да лиши 170 млн. американци от конституционното им право на свободно изразяване", заявяват те.

Все още не е ясно дали Китай ще одобри каквато и да е продажба, както и дали е възможно TikTok да смени собственика си в рамките на шест месеца.

Законопроектът дава на ByteDance 165 дни да се освободи от TikTok. Ако не го направи, магазините за приложения, управлявани от Apple, Alphabet и други няма да могат законно да предлагат TikTok или да предоставят уеб хостинг услуги на контролирани от ByteDance приложения.

През 2020 г. тогавашният президент и настоящ кандидат в напредварата за Белия дом Доналд Тръмп се опита да забрани TikTok и притежаваното от Китай WeChat, но беше блокиран от съдилищата. Днес той се се изказва против потенциална забрана, защото тя би "навредила на някои деца" и само ще укрепи META.

В годишната оценка на заплахите за 2024 г. на разузнавателната общност на САЩ, публикувана в понеделник, се посочва, че акаунти в TikTok, управлявани от пропаганден отдел на китайското правителство, са били насочени към кандидати от двете политически партии по време на междинния изборен цикъл в САЩ през 2022 г.

По време на изслушването в Камарата на представителите говори и директорът на ФБР Кристофър Рей, който повтори публичната си позиция, че TikTok представлява заплаха за националната сигурност.

"Американците трябва да се запитат дали искат да дадат на китайското правителство възможността да контролира достъпа до техните данни", заяви Рей, цитиран от британския "The Guardian".

Очаква се главният изпълнителен директор на Tiktok Шоу Зи Чу да посети Капитолия в сряда в рамките на предварително планирана среща, на която ще разговаря със сенатори, съобщи източник на агенция "Ройтерс", запознат с въпроса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024