Шефът на "Роскосмос" и бивш астронавт от NASA влязоха в остра престрелка в Twitter Снимка: © Getty Images

Противопоставянето САЩ – Русия по време на войната в Украйна се пренесе и на ниво космически агенции. Директорът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин и бившият астронавт от NASA Скот Кели влязоха в словесна престрелка в Twitter, в която руснакът няколко пъти обиди американския инженер и Съединените щати.

Всичко започва на 6 март, когато Рогозин качва видео, на което се вижда как представители на „Роскосмос“ премахват няколко знамена от ракета на площадката в Байконур. Сред тях е и американското, а шефът на агенцията пише: „Ракетата ни ще изглежда по-красива без флаговете на някои държави“.

Скот Кели му отвръща: „Димон, без тези знамена и чуждестранната валута, която носят, космическата ти програма няма да струва нищо. Може би можете да си намерите работа в "Макдоналдс", ако "Макдоналдс" все още съществува в Русия“.

Coca-Cola и McDonald's остават в Русия, в социалните мрежи призовават за бойкот на стоките им

Рогозин контраатакува с припомняне, че Кели е летял два пъти с руския космически кораб "Союз". „Публикувам това, за да може всеки да разбере степента на американската "благодарност" за това, което Русия е направила за Съединените щати. Водеха чрез нас свои астронавти на Международната космическа станция в продължение на девет години, след като изключително ненадеждните американски кораби убиха два от екипажите си и в крайна сметка бяха изведени от експлоатация“.

Скот Кели е ветеран, летял на 4 мисии в Космоса. Бил е начело на три експедиции на МКС. През ноември 2012 г. американецът и руският космонавт Михаил Корниенко са селектирани за мисия на станцията с продължение една година. Тя започва на 27 март 2015 с излитането на „Союз TMA-16М“ и завършва на 1 март 2016 г. Скот Кели се оттегли от NASA месец по-късно.

Брат му близнак Марк Кели също е ветеран астронавт, в момента е сенатор от Аризона.

Рогозин е директор на „Роскосмос“ от 2018 г. насам. Преди това е вицепремиер, отговарящ за отбранителната индустрия в продължение на 7 години. От 2008 до 2011 година е представител на Русия в НАТО.

Дмитрий Рогозин е бил лидер на политическа партия „Родина“, основана през 2003 г. Тя обаче се слива с други формации и така през 2006 година е сформирана „Справедливая Россия“.

Спорът между двамата продължава с „туит“ на Рогозин как украинският президент Володимир Зеленски обсъдил с Илон Мъск възможни космически проекти, които шефът на „Роскосмос“ нарича „комически“ - припомняйки професията на държавния глава на Украйна, преди да поеме властта.

Скот Кели не остава безучастен: „Димон, мислех, че Русия е блокирала Twitter. Имате ли VPN услуга или просто сте твърде специален?“.

Отговор от страна на Рогозин не следва, но на 7 март руснакът заявява, че „Роскосмос“, служители на руски компании от ракетната и космическата промишленост подкрепят „специалната военна операция“ на Русия в Украйна. Това е термин, използван от Владимир Путин и от режима в Москва, с който се избягва назоваването на истинските събития – война.

Американският астронавт не приема позицията на руската агенция и се обръща към тях с думите: „Тази "специална военна операция" се нарича война и изглежда включва военни престъпления, извършени от руските войски. Владимир Путин години наред поставя основите на войната и на дезинформацията“.

„Може би деменцията и агресията, които сте развили, са следствие от претоварването и стреса от четири полета в космоса. Приканвам ви да прегледате мозъка си в нашата Федерална медицинско-биологична агенция“, атакува го Рогозин.

Шефът на „Роскосмос“ дори си позволява да обиди Скот Кели в „туит“, който по-късно изтрива, но американецът успява да го запази. Той гласи: „Махни се, глупако! В противен случай смъртта на МКС ще тежи на съвестта ти“.

„Димон, защо изтрихте този туит? Не искате ли всички да видят какъв сте всъщност?“, пише американският астронавт.

„Г-н Скот Кели! Безсмислено ме провокирате. Вие ме наричате "Димон", въпреки че не ви познавам, и няма да ви позволя да се държите така с мен. Вие се държите предизвикателно и деструктивно“, отвръща Рогозин и блокира американеца.

Преди няколко дни директорът на „Роскосмос“ атакува остро САЩ, като заяви, че Русия спира доставките на руски ракетни двигатели за Щатите. Според него това щяло да доведе до положение, в което американците „да летят на метлите си“.

Основателят на SpaceX Илон Мъск обаче направи за смях Дмитрий Рогозин, след като показа работата на най-модерната и надеждна ракета-носител Falcon 9, извела в орбита партида от 47 изкуствени спътника за сателитния интернет Starlink на 3 март. Към публикацията милиардерът написа само: „Американска метла“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024