Шестимата изчезнали при потъването на яхтата Bayesian се смятат за мъртви Снимка: © Getty Images

Шестима души, които са в неизвестност вече трети ден след потъването на суперяхтата Bayesian, се смятат за мъртви. Сред тях са милиардерът и технологичен предприемач Майк Линч, неговата дъщеря Хана Линч и директорът на международната банка Morgan Stanley Джонатан Блумер.

Малко по-късно Reuters съобщи, че водолази са открили две тела на борда на плавателния съд.

При приключването на спасителните операции във вторник говорителят на италианската брегова охрана Винченцо Загарола заяви, че е по-вероятно да открият изчезналите хора вътре в потъналата яхта. Водолази напразно се опитваха да стигнат вчера до вътрешността на потъналия 55,9-метров луксозен плавателен съд. Издирването обаче ще продължи, каза той.

Спасителният екип предполага, че яхтата, павала под британски флаг, е потънала бързо. Тя е била ударена от водно торнадо по време на буря в понеделник сутринта. До момента са спасени 15 души, включително съпругата на Линч - Анджела Бакарес, която е собственик на лодката, и едногодишно момиченце с майка си. От изчезналите шестима пътници обаче към момента няма никаква следа.

"Знаем, че лодката е потънала бързо. Предполагаме, че шестимата изчезнали може да не са имали време да се измъкнат", заяви Загарола.

Запитан за вероятността те все пак да са живи, той отговори: "Никога не казвай никога, но отговорът е по-скоро не".

Водолазите се опитват да достигнат до каютите на потъналия плавателен съд, но са затруднени от отломки, които препречват пътя им. Отделно те трябва излизат на повърхността на всеки 10 минути, тъй като яхтата се намира на около 49 м под водата.

Италианската брегова охрана потвърди, че намереното в понеделник тяло е на главния готвач на кораба Рекалдо Томас. Той е имал канадско и антигуанско гражданство и е бил един от 10-те членове на екипажа на борда.

Италианските власти вече започнаха разследване за потъването. Отделът за разследване на морски произшествия на Великобритания, който разглежда морските произшествия с британски плавателни съдове по целия свят, е изпратил четирима инспектори в Сицилия, за да извършат предварителна оценка.

Те ще разговарят с местните власти и с екипажите на службите за спешна помощ, за да установят дали е необходимо да започнат свое собствено разследване. Проверката ще включва разговори с екипажа, пътниците и други свидетели, както и събиране на физически доказателства.

Яхтата, потънала край Сицилия Една жертва и 6-има изчезнали. Какво се знае за потъването на суперяхтата Bayesian край Сицилия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024