Шин Фейн пропука дясноцентристкото статукво в Ирландия
  • Това е първата победа на "Шин Фейн" в парламентарни избори .
  • Избирателите са се вълнували повече от проблемите в здравеопазването и жилищата, отколкото от Брекзит и либералните реформи.
  • Антиимигрантската риторика не се ползва с популярност в Ирландия.

Първоначалните резултати показват победа на „Шин Фейн“ в парламентарните избори в Ирландия с над 24% от гласовете, което се очаква да ѝ донесе 29 места в парламента – с 6 повече от досегашните 23. Това е първата победа в национални избори на партията, традиционно асоциирана с връзките си с Ирландската републиканска армия (ИРА) и нейната въоръжена съпротива срещу британското управление в Северна Ирландия. Дясноцентристките „Фиана Фол“ и „Фина Гейл“, които контролираха политическото статукво досега, се представят по-зле, в сравнение с предишните избори и се очаква да получат съответно 16 и 14 места.

Резултатът на „Шин Фейн“ не ѝ позволява да сформира самостоятелно правителство. Лидерът на партията Мери Лу Макдоналд не изключи възможността за коалиция с дясноцентристките партии, но още по време на кампанията те дадоха ясно да се разбере, че не са склонни на подобен ход. Единствено Зелената партия, която също бележи увеличена подкрепа, изглежда сигурен участник в бъдещото правителството, според наблюдатели.

В Ирландия традиционно управляват коалиционни правителства, а настоящият кабинет, съставен от „Фина Гейл“, се ползваше с подкрепата на „Фиана Фол“. И двете партии са дясноцентристки, като на европейско равнище първата членува в Европейската народна партия, а втората в Алианса на либералите и демократите в Европа. „Фиана Фол“ управляваше до 2011 г. , когато световната финансова криза засегна Ирландия и се наложи страната да сключи „спасителен“ заем с ЕС. Тогава на власт дойде „Фина Гейл“, която успешно изведе страната от кризата и я направи една от най-бързо развиващите се европейски икономики, с безпрецедентен ръст на чуждестранните инвестиции, благодарение на привлечените мултинационални корпорации.

Това обаче не се оказа достатъчно за ирландските гласоподаватели.

Нито либералните реформи (Ирландия разреши гей браковете през 2015 г. и легализира абортите през 2018 г.), нито добрите икономически показатели, нито публичното одобрение на правителствената политика по отношение на Брекзит, не са били от кой знае какво значение за избирателите. По данни на „Политико“, Брекзит е бил фактор за взимане на решение кого да подкрепят само за един процент от избирателите – точно толкова значение е имал и въпросът за имиграцията. Противно на тенденциите в много други държави, в Ирландия антиимигрантската риторика очевидно не носи електорални ползи – и двете партии с най-голям ръст на подкрепата, „Шин Фейн“ и Зелената партия, имат ясни позиции в подкрепа на бежанците.

За мнозинството ирландци най-важните въпроси са проблемите в здравеопазването и растящите наеми.

По повод жилищната криза, която пречи на младите хора да живеят самостоятелно и да създават семейства, „Шин Фейн“ обеща замразяване на наемите и мащабна държавна програма за жилищно строителство. Според „Политико“ партията печели във всички възрастови групи под 65 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024