Шин Фейн пропука дясноцентристкото статукво в Ирландия
  • Това е първата победа на "Шин Фейн" в парламентарни избори .
  • Избирателите са се вълнували повече от проблемите в здравеопазването и жилищата, отколкото от Брекзит и либералните реформи.
  • Антиимигрантската риторика не се ползва с популярност в Ирландия.

Първоначалните резултати показват победа на „Шин Фейн“ в парламентарните избори в Ирландия с над 24% от гласовете, което се очаква да ѝ донесе 29 места в парламента – с 6 повече от досегашните 23. Това е първата победа в национални избори на партията, традиционно асоциирана с връзките си с Ирландската републиканска армия (ИРА) и нейната въоръжена съпротива срещу британското управление в Северна Ирландия. Дясноцентристките „Фиана Фол“ и „Фина Гейл“, които контролираха политическото статукво досега, се представят по-зле, в сравнение с предишните избори и се очаква да получат съответно 16 и 14 места.

Резултатът на „Шин Фейн“ не ѝ позволява да сформира самостоятелно правителство. Лидерът на партията Мери Лу Макдоналд не изключи възможността за коалиция с дясноцентристките партии, но още по време на кампанията те дадоха ясно да се разбере, че не са склонни на подобен ход. Единствено Зелената партия, която също бележи увеличена подкрепа, изглежда сигурен участник в бъдещото правителството, според наблюдатели.

В Ирландия традиционно управляват коалиционни правителства, а настоящият кабинет, съставен от „Фина Гейл“, се ползваше с подкрепата на „Фиана Фол“. И двете партии са дясноцентристки, като на европейско равнище първата членува в Европейската народна партия, а втората в Алианса на либералите и демократите в Европа. „Фиана Фол“ управляваше до 2011 г. , когато световната финансова криза засегна Ирландия и се наложи страната да сключи „спасителен“ заем с ЕС. Тогава на власт дойде „Фина Гейл“, която успешно изведе страната от кризата и я направи една от най-бързо развиващите се европейски икономики, с безпрецедентен ръст на чуждестранните инвестиции, благодарение на привлечените мултинационални корпорации.

Това обаче не се оказа достатъчно за ирландските гласоподаватели.

Нито либералните реформи (Ирландия разреши гей браковете през 2015 г. и легализира абортите през 2018 г.), нито добрите икономически показатели, нито публичното одобрение на правителствената политика по отношение на Брекзит, не са били от кой знае какво значение за избирателите. По данни на „Политико“, Брекзит е бил фактор за взимане на решение кого да подкрепят само за един процент от избирателите – точно толкова значение е имал и въпросът за имиграцията. Противно на тенденциите в много други държави, в Ирландия антиимигрантската риторика очевидно не носи електорални ползи – и двете партии с най-голям ръст на подкрепата, „Шин Фейн“ и Зелената партия, имат ясни позиции в подкрепа на бежанците.

За мнозинството ирландци най-важните въпроси са проблемите в здравеопазването и растящите наеми.

По повод жилищната криза, която пречи на младите хора да живеят самостоятелно и да създават семейства, „Шин Фейн“ обеща замразяване на наемите и мащабна държавна програма за жилищно строителство. Според „Политико“ партията печели във всички възрастови групи под 65 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024