Шишков: Проверките при пътното строителство се превърнаха в сериала "Кражбата на магистрали" Снимка: © Screenshot

Парадоксът с некачественото строителство в Северната скоростна тангента започва още от самото планиране. Докато в другите магистрали е предивден асфалт за 28-30 см, там той е планиран само за 20 см. Тези размери обаче изглежда са се видяли твърде много на възложителя и на строителя и от тях са изпълнени едва 14 см. Това обясни регионалният министър Иван Шишков в интервю за "Здравей, България".

По-рано стана ясно, че една трета от плътността на асфалта на Северната скоростна тангента липсва. По думите на министъра е напълно изключено материалът да се е изтъркал. На практика частта, която е трябвало да бъде в пътя съгласно одобрения проект, просто не е била вложена.

Подобни нарушения са установени и в други части по националната пътна мрежа.

"За съжаление от последния месец, в който правим всички тези проверки на магистралите, проверките се превърнаха в един сериал "Кражбата на магистрали", защото ако забелязвате от всяка една проверка излиза едно и също нещо - между 25-30% от слоя асфалтове липсва", каза Шишков.

Това обаче не е единственият проблем. Министърът предполага, че най-вероятно има проблеми и със земната основа - затова Министерството на регионалното управление ще започне анализ на всички магистрали.

На автомагистрала "Хемус" в отсечката от София до Яна също липсва асфалт, а в земната основа е била намерена шлака, което означава, че в нея е сложен друг материал вместо този, който трябва по проект.

Липсата на асфалт вероятно е свързана с финансови измами, но министърът уточни, че ще се прави анализ върху изразходваните средства. В случая със строителството в Северната скоростна тангента се касае за финансиране с европейски средства, което означава, че най-вероятно Европейската прокуратура ще се заеме със случая, каза Шишков.

Все още обаче не е изпратено сведение до европейския разследващ орган, тъй като предстоят още анализи и по основата на пътя.

Той сподели, че е останал изненадан от мащабите на липсващите материали по пътищата и обеща, че ще предостави още информация, след като излязат всички резултати от проверките.

Регионалният министър избегна да коментира коя може да е фирмата, извършила нарушението с липсващия асфалт, но заяви, че "със сигурност някъде има престъпление". Той избегна и директен отговор на въпроса относно имената на регионален министър и шефа на държавната Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) през периода 2015-16 г. когато се е поставяла асфалтовата настилка. По това време министър на регионалното развитие е Лиляна Павлова от ГЕРБ.

Всъщност съмнения за строителни нередности в Северната скоростна тангента има още от 2018 г. През август същата година автобус с екскурзианти се обърна край Своге, 20 души загинаха, а десетки други бяха ранени. По време на разследването на инцидента се породиха съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, а пътната отсечка не е в добро състояние, въпреки ремонт за почти 23 млн. евро.

Тогава следователи влязоха в сградата на "Трейс Груп Холд" АД и "Мега-инвест холд ЕООД", които са сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

Европейската прокуратура проверява Графа

Шишков коментира и последната проверка на Европейската прокуратура относно ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София. Проверките там са установили, че на кръстовището с ул. "Цар Шишмна" не липсва строителен материал, но той е бил поставен некачествено.

Министърът обясни, че там има проблеми както с качеството, така и с полагането и дори със самия бетон. Най-големият проблем обаче се оказват плочките на настилката - оказва се, че те са с по-ниска носимоспособност, въпреки че имат сертификат за по-голяма.

Проверка на Научноизследователски строителен институт (НИСИ) е установила, че 46% от плочките на Графа са с носимоспособност от 86 мегапаскала, макар сертификатът да показва, че тя е в размер на 200 мегапаскала. Изискването заложено съгласно проекта е те да бъдат поне 120.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024