За един ден немското издание "Шпигел" посвети два материала на министър-председателя Бойко Борисов. Борисов нападнал Рюте, че е "полицаят на Европа", Шпигел му припомня, че е каратист Във втория текст обаче, който излезе днес на обяд по време на срещата на Европейския съвет, немската медия разказва всички последни събития от българската политическа действителност - от Ахмед Доган, през Делян Пеевски, Иван Гешев, Румен Радев и протестите по улиците. Автор на статията, който публикуваме, е Кено Версек - външен автор на "Шпигел" и експерт по Централна и Източна Европа.


На много места брегът на Черно море е идилия - и мека за корумпирани политици и предприемачи, които са си поделили атрактивни и доходоносни парчета земя, доминирайки над цели бизнес области и определяйки правилата, независимо от законите. В страната това се знае отдавна. Досега това беше зло, срещу което мнозинството е безсилно.

Един символичен акт на злоупотреба с власт обаче предизвиква общонационално възмущение. Става дума парче плаж, в близост на което пребивава един от най-сенчестите бивши политици в България, при това неправомерно охраняван за сметка на данъкоплатците.

Случаят предизвика най-големите политически протести от години - десетки хиляди хора демонстрират в страната от дни и призовават правителството на десния премиер Бойко Борисов да се оттегли.

Случаят показва също, че след почти десетилетие и половина членство в ЕС България не е провела реални конституционни реформи.

Правовият ред зависи от добрата воля на властите, а съдебната система е до голяма степен под политически контрол. Корупционните афери рядко стигат да обвинение, а журналистите, които пишат за тях, биват заплашвани.

Но тъй като министър-председателят Бойко Борисов, за разлика от Виктор Орбан, не дразни с външно-политическата си линия, съмнителната вътрешнополитическа ситуация на България не е тема за Брюксел.

Главеният герой на последните развития е Ахмед Доган, един от най-дълго действащите политици в България, принадлежащ към турското малцинство и основател през 1990 г. на малцинствената партия "Движение за права и свободи" (ДПС). На избори той взима между 10 и 14 процента от гласовете на гласоподавателите и традиционно ролята му е да осигурява мнозинства за правителствата, в които официално не участва.

Доган е бивш служител на българската държавна сигурност и въреки, че вече не е активен политик, той все още се смята за една от най-влиятелните фигури в средите на тези, които дърпат конците в страната. Лятната му резиденция, откъсната от света и под надзора на Националната служба за охрана, се намира в близост до плажа Росенец, югоизточно от град Бургас.

Въпреки че плажовете в България трябва да са достъпни за обществеността без изключение, достъпът до плажа в резиденцията на Доган е блокиран. Доган също така няма право на персонална държавна защита, тъй като не заема никаква публична длъжност.

Всичко това се знае отдавна. Миналата седмица опозиционният политик и бивш министър на правосъдието Христо Иванов стигна до плажа с гумена лодка, като целта му беше да забие там българското знаме - PR акция срещу злоупотребата с власт от страна на Доган, документирана във видео. Иванов беше грубо изтласкан от телохранители и игнориран от полицията. Стотици хиляди българи станаха свидетели на сцената. Оттогава хората излязоха да протестират по улиците и се стигна до избухване на недоволство.

Възмущението на протестиращите е свързано и с особения статут на Доган и неговата партия. Сред учениците на Доган е политикът от ДПС Делян Пеевски, който контролира голяма част от българските медии. През 2014 г. той беше съпричастен към един от най-големите банкови фалити в посткомунистическа България, който хвърли страната в тежка финансова криза.

Доган буди и широко антитурско негодувание - той е една от най-омразните фигури за българските националисти.

Друг катализатор за настоящата вълна от протести след акцията на Иванов, беше претърсването от страна на прокуратурата на кабинетите на двама сътрудници на българския президент Румен Радев.

Главният прокурор Иван Гешев, за когото се смята, че е дългата ръка на премиера Борисов, повдигна срещу тях неясни обвинениея в корупция.

Предисторията на акцията е ескалиращият конфликт между президента Радев, който е близък до социалистите в опозиция, и ръководителя на правителството. Преди няколко седмици бяха публикувани анонимни снимки, на които се вижда, че Борисов държи в нощното си шкафче в спалнята пачки от по 500 евро и пистолет отгоре.

В объркано изявление, Борисов остави отворен въпроса дали снимките са истински и обвини Радев, че го шпионира. Междувременно Радев избра да заеме водещата роля в протестите и поиска оставката на “мафиотското правителство" на Борисов.

Българите отдавна имат достатъчно причини за протести. Борисов, бивш каратист и служител на комунистическото министерство вътрешните работи, управлява с консервативната си партия „Граждани за европейско развитие в България“ (ГЕРБ) с кратки прекъсвания повече от десетилетие. На думи „Бате Бойко“ е дружелюбен, действията му обаче са авторитарни. Много българи намират политическият климат за репресивен.

Алтернатива на Борисов и ГЕРБ не се вижда. Социалистите в опозиция също имат на сметката си безброй корупционни скандали. Освен тях парламентарно са представени са най-вече националисти и политически авантюристи. Много българи гласуват с краката си срещу липсата на социални и политически перспективи - напускането на страната е в драматични размери.

За да спаси властта си, Борисов опитва да ремонтира правителството и уволни трима министри. Не е изключено и да подаде оставка, в случай, че протестите се разрастват: досега той винаги е печелил следващите избори, след като преди това тактически е подавал оставка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев за изгонените 70 руски дипломати: Надявам се Кирил Петков да е обмислил добре това решение

Президентът твърди, че "не разполага с необходимата информация" по разследването

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия