Снимка: © Russian Defense Ministry

Когато на 22 март в Италия пристигнаха руски самолети в помощ на европейската страна, тя се намираше в най-тежкия си период от епидемията и всяка протегната ръка беше добре дошла. Усещането за международно единство в борбата срещу коронавируса обаче се оказа подвеждащо, тъй като зад пратката се крие шпионска история с шпионско име:

"От Русия с любов"

Нарочно или не, на камионите, превозващи изпратените медици и тяхното оборудване, стои надписа "От Русия с любов" - заглавието на филм от 1963 година от поредицата за легендарния шпионин Джеймс Бонд. Ако е случайност, то тя е изключително точна.

Много скоро италианските експерти съобщават през местните медии, че няма да имат никаква полза от изпратеното от Русия. Самолетите превозват военни лекари, експерти по биологични, химически и радиоактивни заплахи и техника за проучване на патогени в почвата и повърхностите и тяхното обеззаразяване. Липсва оборудване, което да засече наличието на Covid-19.

Въпреки предишните уверения на италианското министерство, че няма научни причини да се вярва, че вируса се разпространява през почвата, руснаците започват да я обеззаразяват. За повече от месец те покриват 114 сгради с обща площ 1.1 милиона квадратни метра вътрешни пространства и дезинфекцират повече от 400 хилядни квадратни метра улици на десетки места в Ломбардия.

Местата не са подбрани случайно. Двама експерти на отбраната заявяват пред Euroactiv, че обработваните терени са в позиционирани в непосредствена близост до "чувствителни" стратегическа бази за ядрено въоръжение на атлантическите сили.

Да, камионите били насочвани към райони с огнища на заразата, но друга обща характеристика била и късото разстояние до базата в Геди, където според италианското министерство на отбраната са разположение 150 ядрени глави и ракети за защита на територията на НАТО.

Без очевидни ползи от дейността на руските пратеници и осъзнавайки евентуалната заплаха от шпионаж в областта на военните съоръжения, италианското правителство реши мисията им да не бъде продължена и днес те са изтеглени от европейската страна.

Пандемията затваря граници, но и отваря нови възможности. От Русия твърдят, че това е бил просто израз на тяхната съпричастност, а ние най-вероятно никога няма да научим дали това е пълната истина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker