Снимка: © Russian Defense Ministry

Когато на 22 март в Италия пристигнаха руски самолети в помощ на европейската страна, тя се намираше в най-тежкия си период от епидемията и всяка протегната ръка беше добре дошла. Усещането за международно единство в борбата срещу коронавируса обаче се оказа подвеждащо, тъй като зад пратката се крие шпионска история с шпионско име:

"От Русия с любов"

Нарочно или не, на камионите, превозващи изпратените медици и тяхното оборудване, стои надписа "От Русия с любов" - заглавието на филм от 1963 година от поредицата за легендарния шпионин Джеймс Бонд. Ако е случайност, то тя е изключително точна.

Много скоро италианските експерти съобщават през местните медии, че няма да имат никаква полза от изпратеното от Русия. Самолетите превозват военни лекари, експерти по биологични, химически и радиоактивни заплахи и техника за проучване на патогени в почвата и повърхностите и тяхното обеззаразяване. Липсва оборудване, което да засече наличието на Covid-19. 

Въпреки предишните уверения на италианското министерство, че няма научни причини да се вярва, че вируса се разпространява през почвата, руснаците започват да я обеззаразяват. За повече от месец те покриват 114 сгради с обща площ 1.1 милиона квадратни метра вътрешни пространства и дезинфекцират повече от 400 хилядни квадратни метра улици на десетки места в Ломбардия. 

Местата не са подбрани случайно. Двама експерти на отбраната заявяват пред Euroactiv, че обработваните терени са в позиционирани в непосредствена близост до "чувствителни" стратегическа бази за ядрено въоръжение на атлантическите сили. 

Да, камионите били насочвани към райони с огнища на заразата, но друга обща характеристика била и късото разстояние до базата в Геди, където според италианското министерство на отбраната са разположение 150 ядрени глави и ракети за защита на територията на НАТО. 

Без очевидни ползи от дейността на руските пратеници и осъзнавайки евентуалната заплаха от шпионаж в областта на военните съоръжения, италианското правителство реши мисията им да не бъде продължена и днес те са изтеглени от европейската страна. 

Пандемията затваря граници, но и отваря нови възможности. От Русия твърдят, че това е бил просто израз на тяхната съпричастност, а ние най-вероятно никога няма да научим дали това е пълната истина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети