Снимка: © Russian Defense Ministry

Когато на 22 март в Италия пристигнаха руски самолети в помощ на европейската страна, тя се намираше в най-тежкия си период от епидемията и всяка протегната ръка беше добре дошла. Усещането за международно единство в борбата срещу коронавируса обаче се оказа подвеждащо, тъй като зад пратката се крие шпионска история с шпионско име:

"От Русия с любов"

Нарочно или не, на камионите, превозващи изпратените медици и тяхното оборудване, стои надписа "От Русия с любов" - заглавието на филм от 1963 година от поредицата за легендарния шпионин Джеймс Бонд. Ако е случайност, то тя е изключително точна.

Много скоро италианските експерти съобщават през местните медии, че няма да имат никаква полза от изпратеното от Русия. Самолетите превозват военни лекари, експерти по биологични, химически и радиоактивни заплахи и техника за проучване на патогени в почвата и повърхностите и тяхното обеззаразяване. Липсва оборудване, което да засече наличието на Covid-19. 

Въпреки предишните уверения на италианското министерство, че няма научни причини да се вярва, че вируса се разпространява през почвата, руснаците започват да я обеззаразяват. За повече от месец те покриват 114 сгради с обща площ 1.1 милиона квадратни метра вътрешни пространства и дезинфекцират повече от 400 хилядни квадратни метра улици на десетки места в Ломбардия. 

Местата не са подбрани случайно. Двама експерти на отбраната заявяват пред Euroactiv, че обработваните терени са в позиционирани в непосредствена близост до "чувствителни" стратегическа бази за ядрено въоръжение на атлантическите сили. 

Да, камионите били насочвани към райони с огнища на заразата, но друга обща характеристика била и късото разстояние до базата в Геди, където според италианското министерство на отбраната са разположение 150 ядрени глави и ракети за защита на територията на НАТО. 

Без очевидни ползи от дейността на руските пратеници и осъзнавайки евентуалната заплаха от шпионаж в областта на военните съоръжения, италианското правителство реши мисията им да не бъде продължена и днес те са изтеглени от европейската страна. 

Пандемията затваря граници, но и отваря нови възможности. От Русия твърдят, че това е бил просто израз на тяхната съпричастност, а ние най-вероятно никога няма да научим дали това е пълната истина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед