Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии Снимка: © Getty Images

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е решил да съди Бундестага заради решението да спре част от бюджетните му привилегии - например безвъзмездно ползване на помещения в парламента и заплати за сътрудници.

Санкцията срещу него беше наложена през май след дълги дискусии за това, че Шрьодер уврежда репутацията на Германия заради конфликта на интереси и лобизма в полза на руските енергийни компании и Владимир Путин дори след началото на войната в Украйна.

Формалното обяснение за решението беше, че издръжката на старите канцлери би трябвало да се изплаща според това дали те продължават да изпълняват задължения, свързани със службата им. Само за последната година Шрьодер е получил над 400 000 евро от федералния бюджет за своя офис.

Пенсията му в размер на 8300 евро и личната му охрана не бяха отнети. Решението от май беше подкрепено и от канцлера Олаф Шолц, председател на Социалдемократическата партия на Германия, чийто бивш лидер е Герхард Шрьодер.

Съпартийците му от Хановер обаче не събраха мнозинство, за да изключат някогашния си председател като член на ГСДП.

Жалбата на 78-годишния екс-политик е заведена пред берлинския Административен съд, който трябва да реши дали отнемането на привилегиите му отговаря на закона.

В края на юли Шрьодер пътува да Москва, за да се срещне с Владимир Путин, като обяви, че Русия искала да преговаря за разрешаване на военния конфликт. Украинският президент Володимир Зеленски описа поведението му като "отвратително".

Най-големият руски енергиен проект в Германия - Северен поток - беше стартиран точно в края на мандата на Герхард Шрьодер с идеята Русия да внася газ в Европа, като заобиколи Украйна. Веднага след това бившият канцлер постъпи в борда на директорите на оператора на газопровода, притежаван мажоритарно от "Газпром".

Едва след като беше подложен на тежки критики за съучастието си в режима на Путин, Шрьодер напусна една от ръководните си позиции в държавната компания "Роснефт" и отказа вече направеното предложение да се включи в борда на "Газпром".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024