Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии Снимка: © Getty Images

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е решил да съди Бундестага заради решението да спре част от бюджетните му привилегии - например безвъзмездно ползване на помещения в парламента и заплати за сътрудници.

Санкцията срещу него беше наложена през май след дълги дискусии за това, че Шрьодер уврежда репутацията на Германия заради конфликта на интереси и лобизма в полза на руските енергийни компании и Владимир Путин дори след началото на войната в Украйна.

Формалното обяснение за решението беше, че издръжката на старите канцлери би трябвало да се изплаща според това дали те продължават да изпълняват задължения, свързани със службата им. Само за последната година Шрьодер е получил над 400 000 евро от федералния бюджет за своя офис.

Пенсията му в размер на 8300 евро и личната му охрана не бяха отнети. Решението от май беше подкрепено и от канцлера Олаф Шолц, председател на Социалдемократическата партия на Германия, чийто бивш лидер е Герхард Шрьодер.

Съпартийците му от Хановер обаче не събраха мнозинство, за да изключат някогашния си председател като член на ГСДП.

Жалбата на 78-годишния екс-политик е заведена пред берлинския Административен съд, който трябва да реши дали отнемането на привилегиите му отговаря на закона.

В края на юли Шрьодер пътува да Москва, за да се срещне с Владимир Путин, като обяви, че Русия искала да преговаря за разрешаване на военния конфликт. Украинският президент Володимир Зеленски описа поведението му като "отвратително".

Най-големият руски енергиен проект в Германия - Северен поток - беше стартиран точно в края на мандата на Герхард Шрьодер с идеята Русия да внася газ в Европа, като заобиколи Украйна. Веднага след това бившият канцлер постъпи в борда на директорите на оператора на газопровода, притежаван мажоритарно от "Газпром".

Едва след като беше подложен на тежки критики за съучастието си в режима на Путин, Шрьодер напусна една от ръководните си позиции в държавната компания "Роснефт" и отказа вече направеното предложение да се включи в борда на "Газпром".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024