В 20:00 ч. днес, 14. 03, председателят на оперативния щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски даде брифинг, на който обяви нови, по-строги мерки във връзка с коронавируса.

"Цяла Европа налага безпрецедентни мерки. Въпросът е за физическото оцеляване на Европа и света", каза той. По думите му наложените досега мерки не дават резултат. Днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения, не бива да бъдем лекомислени, към нас се задава епидемия, която е с невиждана ярост в нашата история.

Трябва да бъдем изключително отговорни към нашите близки приятели, колеги", каза ген. Мутафчийски. "Изпаднахме в дребнотемие, измести се фокусът на вниманието към теми от рода на това дали фризьорските салони ще работят. Предстоят ни време на изпитания. Ще се загубят човешки животи и то на хора, които обичаме."

"Ще предложа на Министерски съвет да приложи най-твърдите мерки. Ще работи само това, без което не може - аптеки и хранителни магазини. И, моля, не ме питайте за фризьорските салони!

Ще останат да работят само държавните институции, банките, застрахователите и хранителните магазини", каза ген. Мутафчийски.

"Трябва да намалим яростта на това, което идва, да снижим кривата, за да може здравната ни система да оцелее и да не правим тежки избори кой ще живее и кой ще умре, защото нямаме апарати."

Заразените от коронавирус българи вече са 41.

Тази сутрин те бяха 31, но броят им нарасна, след като през деня са били установени 10 нови случая при изследвано на проби във ВМА и Националната референтна лаборатория.

Починалите вече са двама, след като днес почина и мъжът на 66-годишната жена, която бе първата жертва на заболяването в България.

За един ден ръстът е над 30%. Над 200 проби са направени само днес.

Кметът на Бургас Димитър Николов поиска да се затвори магистрала "Тракия" за пътуване от градове, в които има коронавирус. 74 жители от Бургас трябва да са под карантина, след завръщането си от рискови страни, но част от тях не я спазват. Общината ще вземе мерки и ще разлепи по вратите на хората надписи "Карантина", а екипи на общината и полицията ще проверяват дали гражданите, които трябва да се изолират, са по домовете си. 

Прочетете още: 

Ибупрофенът може и да е противопоказен за коронавируса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети