В партньорство с:

Да живееш в една къща с бебе, куче и котка е много забавно. Колкото е забавно кисненето в окоп по време на война или преминаването през минирана нива. За щастливите в неведението си хора, които споделят едно домакинство с по-психически щадяща комбинация (например живеят сами), ежедневието с бебе, куче и котка сигурно изглежда като кадър от романтична комедия или красива коледна картичка, на която бебето послушно реди кубчета, а кучето и котката спят прегърнати.

Реалността обаче е различна. Събуждането е прекалено ранно, а сутрешните ритуали значително се различават от стречинг за тонус, приготвяне на кафе и изстискване на портокали за фреш.

Новите ритуали са следните:

  • измиване на детето (страничен ефект: локвички вода по пода, дифузно разпространение на гумени патета и динозаври)
  • закуска за детето (страничен ефект: трохи, сирене, маслини, солети, парчета краставици навсякъде)
  • закуска за кучето (страничен ефект: клъстърно разпространение на кучешка храна)
  • закуска за котката (страничен ефект: клъстърно разпространение на котешка храна)
  • закуска за съпруга (страничен ефект: скандал с крясъци по кучето, което се е опитало да изяде закуската на съпруга и в опитите си да се докопа до нея е предизвикало дифузно разпространение на баница)

Докато всичко е сложено в ред, в дома ви вече нищо не е наред. Ако сте сред късметлиите, които обичат да живеят в хаос и нямат нито една планета в Дева, може и да съумеете да преживявате в тази компания без да изпадате в нервни кризи, но ако харесвате чистотата, това просто е невъзможно.

Животът с бебе, куче и котка е абсолютна еманация на сизифовия труд. Разликата е, че царят на Коринт поне е бутал камъка, без да се препъва в бисквити и без по чорапите му да има залепнали топки косми.

Подобно на „човека“ по думите на Николас Гомес Давила, съжителството с трима такива разрушители и замърсители е проблем, за който няма човешко решение. Хубавото е, че има технологично решение.

Пристигането на iRobot Roomba 866 у дома раздели живота ми на две епохи: пр. Roomba и след Roomba.

Допреди прахосмукачката-робот чистех пода вкъщи с хубава и мощна, обикновена прахосмукачка. Тя вършеше чудесна работа, но имаше един сериозен недостатък: за да работи, имаше нужда от мен. Това означаваше, че няма как да я включвам и сутрин, и вечер, както ми се искаше, тъй като грижата за живи същества не включва само чистене, а и други вълнуващи активности като игра, миене на ръце, ресане на козини, готвене пр.

„Румбата“, както гальовно я наричаме вкъщи, е най-самостоятелният член на семейството ми. Тя е програмно подсигурена така, че има поведение, което много сериозно си съперничи с това на перфектния английски иконом (помните ли Антъни Хопкинс в „Остатъкът от деня“?). Roomba е неговия роботизиран прототип.

Граничещи с изкуствен интелект, функциите на Roomba като чистене, предпазване от падане по стълби, заобикаляне на предмети и начина на движение в помещението, се управляват динамично и с елементи на самообучаване. Всичко това може да забележите от второто или третото „излизане от гаража“.

Способността й да излиза от купчина заплетени кабели буди искрено възхищение, а веднъж успя сама да се отърве от омотан на топка чорапогащник, което е наистина впечатляващо.

Признавам, че с облекчението в домашната работа, идва и алчността. Привързана съм към моя робот, но няма как да не виждам, че по-новите модели, които от iRobot изкарват на пазара, са и по-умни. Най-новите „румби“ са почти неограничени от гледна точка на територия, която могат да изчистят.

Докато моят робот се прибира в зарядната си станция, когато батерията му се изтощи, по-новите модели се прибират да се заредят, след което се връщат да довършат прахосмученето. Ако жилището е много голямо, роботът може да прави това няколко пъти. Новите роботи могат да запомнят до 10 жилищни плана.

Още нещо, което ме привлича в по-новите модели, е автоматичното изпразване на контейнера за боклук в сменяема торбичка. Въпросната торбичка в станцията побира до 60 контейнера за боклук и не позволява на праха и мръсотията да се разнасят обратно във въздуха.

По-новите модели на Roomba могат да се свържат с приложението iRobot Home, което позволява по-лесно програмиране и почистване от разстояние единствено с натискането на бутона Clean. Отново през приложението, новите модели могат да се изпращат да чистят конкретни стаи (например всекидневната) или конкретни места (например под масата).

Ще спомена и системата Dirt Detect, патент на iRobot. Тя ползва оптични и акустични сензори за разпознаване на по-силно замърсени с прах, отпадъци и козина зони и се фокусира върху по-доброто им почистване. И това го прави автоматично.

Вкъщи това означава роботът да се задържи малко повече около масата в трапезарията или около леглото на кучето. Въртящата се странична четка почиства прах и мръсотия по дължината на стените и в ъглите, което е чудесно ако имате домашни любимци, чиито косми хвърчат и не се задържат единствено върху подовата настилка.

Високо ефективният филтър AeroForce улавя 99% от алергените, полените и частици с големина 10 микрона, което е от особена важност, когато в къщата има малко дете или човек с алергии. И от още по-особена важност предвид факта, че освен вилнеещият навън коронавирус, през студените месеци предстои и обичайното насищане на въздуха с фини прахови частици, които нахлуват в домовете ни при всяко проветряване.
Живеем във времена, в които хигиената е на особено голяма почит.

Поддържането на домашната чистота изисква време и усилия, които често сме възпрепятствани да отдадем. Или го правим, с цената на времето, което иначе можем да оползотворим в по-смислени дейности. В тези случаи на помощ идват достиженията на светлия технологичен ум.

iRobot е резултатът от работата на цели три светли технологични мозъка (Колин Eнгъл, Хелън Грейнър и Родни Брукс), които са вярвали, че роботиката ще промени света и начина, по който работим, учим, лекуваме и чистим. И наистина: първата Roomba влиза в ежедневието ни през 2002 г. и оттогава насам, улеснява бита на хиляди домакинства.

Ако и вие живеете интересно и вълнуващо, с деца и домашни любимци, може да помислите дали да не поканите още един любимец, който ще дава повече и ще взима по-малко. Поне докато детето не стане достатъчно голямо, за да мие прозорците. Тогава, разбира се, е редно да включите и него в домакинската работа.

iRobot: Има и по-лесен начин да се живее


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос