Софийският градски съд заседава по делото за заличаване на политическа партия „Възраждане“, а в същото време се проведе протест в подкрепа на националистическата формация на Костадин Костадинов.

Делото беше образувано след сигнал на прокуратурата през юли. Държавното обвинение е открило множество нарушения, свързани с регистрацията на партията, която съществува от 2014 г.

Поддръжниците на „Възраждане“ се събраха на протест и издигнаха плакати с надписи „Управление според Конституцията, не според политически интереси“, „Съдбата на Възраждане да се решава в съда, а не в нечия политическа централа“ и „Без политически натиск над прокуратурата“.

Според обвиненията на прокуратурата – партията е декларирала неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание. Установено е, че към датата на провеждането на Учредителното събрание има данни за 86 лица, които са били извън територията на страната, а са вписани като учредители.

108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители (от общо 580), са заявили, че подписите в списъците не са техни. 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии, а други 120 са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП „Възраждане“.

„За две лица има попълнени декларации за индивидуално членство, на които са положени и подписи като участници в Учредително събрание, проведено на 02.08.2014 г. От заверени препис-извлечения от актове за смърт е констатирано, че същите са починали през м. юни 2014 г.“, твърди държавното обвинение.

Делото започна с разпит на свидетели, предаде БНР. Един от адвокатите на "Възраждане" Петър Петров отхвърли обвиненията. „Може ли да ви уточня, че т.нар. обвинение за мъртви души до момента е само едно голословно твърдение от страна на прокуратурата, неподкрепено с никакви доказателства по делото“.

Лидерът на партията Костадин Костадинов обяви, че върху активисти на формацията и разпитаните свидетели е оказван психологически натиск и те са били заплашвани, а партията е обект на политическа репресия. „Тъй като това е политическа поръчка, можем да очакваме и други неща. Можем да очакваме арести, можем да очакваме и посегателства върху нас. Очакваме, защото нас ни управляват хора, които не се свенят да използват прокуратурата като политическа бухалка и като инструмент на организираната престъпност“, каза той, цитиран от националното радио.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 8 февруари с разпит на още свидетели.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни