Софийският градски съд заседава по делото за заличаване на политическа партия „Възраждане“, а в същото време се проведе протест в подкрепа на националистическата формация на Костадин Костадинов.

Делото беше образувано след сигнал на прокуратурата през юли. Държавното обвинение е открило множество нарушения, свързани с регистрацията на партията, която съществува от 2014 г.

Поддръжниците на „Възраждане“ се събраха на протест и издигнаха плакати с надписи „Управление според Конституцията, не според политически интереси“, „Съдбата на Възраждане да се решава в съда, а не в нечия политическа централа“ и „Без политически натиск над прокуратурата“.

Според обвиненията на прокуратурата – партията е декларирала неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание. Установено е, че към датата на провеждането на Учредителното събрание има данни за 86 лица, които са били извън територията на страната, а са вписани като учредители.

108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители (от общо 580), са заявили, че подписите в списъците не са техни. 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии, а други 120 са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП „Възраждане“.

„За две лица има попълнени декларации за индивидуално членство, на които са положени и подписи като участници в Учредително събрание, проведено на 02.08.2014 г. От заверени препис-извлечения от актове за смърт е констатирано, че същите са починали през м. юни 2014 г.“, твърди държавното обвинение.

Делото започна с разпит на свидетели, предаде БНР. Един от адвокатите на "Възраждане" Петър Петров отхвърли обвиненията. „Може ли да ви уточня, че т.нар. обвинение за мъртви души до момента е само едно голословно твърдение от страна на прокуратурата, неподкрепено с никакви доказателства по делото“.

Лидерът на партията Костадин Костадинов обяви, че върху активисти на формацията и разпитаните свидетели е оказван психологически натиск и те са били заплашвани, а партията е обект на политическа репресия. „Тъй като това е политическа поръчка, можем да очакваме и други неща. Можем да очакваме арести, можем да очакваме и посегателства върху нас. Очакваме, защото нас ни управляват хора, които не се свенят да използват прокуратурата като политическа бухалка и като инструмент на организираната престъпност“, каза той, цитиран от националното радио.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 8 февруари с разпит на още свидетели.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена