Ще бъде създаден Медицински съвет, който да подпомага борбата срещу Covid-19 Снимка: © European Council

Премиерът Бойко Борисов обяви днес на среща с консултанта по пулмология проф. Коста Костов, че в България ще бъде създаден Медицински съвет, който да се включи в борбата с Covid-19.

Неговата роля ще бъде да подпомага Министерския съвет при взимането на финансови, икономически и социални решения. Ще работи успоредно с Националния оперативен щаб.

"Трябва ни мнение за това колко добро се справяме, колко време би продължила кризата, какво казва науката по въпроса. Щаб, който да следи другите държави по света коя мярка дава на бърз или най-постоянен резултат, от какво да се пазим."

Професор Коста Костов ще бъде начело на Медицинския съвет, а по думите на министър-председателя в него ще има още "още 4-5 човека от различни специалности".

"Този научен съвет ще ни даде възможност да отправим едни различни послания към обществото, които са съвсем професионални и са свързани с конкретни примери, защото Националния кризистен щаб не може да се справи с всичко, няма физическата възможност за това," каза професорът.

Той даде положителна оценка на мерките до момента и допълни, че ролята на този орган ще бъде да "се справя с ударите, свързани с чисто медицинските усложнения на болестта". Медицинският съвет ще дава брифинг два пъти в седмицата и ще отговаря на чисто медицински въпроси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024