"Продължаваме да имаме нулева нелегална миграция и перфектни отношения с двете гранични служби и министерствата на Гърция и Турция. Но такива конфликти са много голяма бомба за бъдещето. Те влияят върху растежа, бизнеса, икономиката, туризма. Когато имаме и този щам на сегашния грип плюс коронавирус, нещата могат да станат и драматични" - това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, преди да замине за срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. 

Борисов определи целта на разговорите като "приятелска вечеря", от която очаква двете страни да "гарантират добрите си отношения и в бъдеще". Той посочи, че Ердоган е разговарял само с трима правителствени ръководители на страни от ЕС след началото на мигрантската криза - Ангела Меркел, Еманюел Макрон и със самия него в качеството му на премиер на България. 

"Ще дойде ден да пожалите и за мен, защото ви се вижда лесно, но никак не е лесно. В последните дни всички разговори, които съм провел, са по искане на моите колеги. Моят колега и приятел (Ердоган) до този момент е провел 4 разговора - с президента Тръмп, канцлера Меркел, Бойко Борисов, и след мен с Макрон", каза Борисов. 

Той обяви, че "трябва да проведе 14 телефонни разговора, преди да се върне от Анкара". На 3 март се очаква в Гърция да пристигнат председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен, на Европарламента Давид Сасоли и на Европейския съвет Шарл Мишел. 

"Обещал съм да информирам. Надявам се с Тайпи да се разберем... Да продължим нашите приятелски, междусъседски, добри отношения. Не че са запашени, но в Азия порядките са по-други: "Кажи му "аго", да му стане драго". Ще отида на крак, ще го помоля", каза още Бойко Борисов, който добави, че в делегацията в Анкара ще участва и бившият министър на културата Вежди Рашидов, "приятел" на Ердоган. 

Премиерът определи като "голяма грешка" изправянето на армия срещу мигрантите, които в момента са групирани по границата между Турция и Гърция. 

"Ние, като хуманисти, европейци и демократи, това не можем да го гледаме със спокойни очи. Решението е изнесен център за сигурност, за който ние да плащаме. За да може да ги приберат извън територията на ЕС - в случая България и Гърция. Целият Европейски съюз трябва да плати за това, веднага да ги приберат тези деца на топло и сухо. Това е хуманността.... Това, което виждате на гръцката граница, щеше да е и тук. А сега го нямаме и някой все пак има заслуга за това, колкото и да завиждат", каза Борисов. 

Той определи, че за България е "обидно" да се налага да пази граница на Шенгенската общност, без да членува в самата нея. 

"В момента трябва да пазим шенгенска граница. Дислоцираме повече сили на шенгенската граница. Това е просто обидно за нас. Президентът Макрон ми каза: "Добре, де, три пъти ми го намекна. Стига, разбрах те, прав си, така е", коментира още Бойко Борисов. 

Ердоган: Европа сега ще сподели бремето на миграцията

Междувременно турският президент Ердоган предупреди, че оттук нататък Европа ще трябва да споделя бремето на мигрантската криза с Турция. 

"Продължаваме да се мъчим да разрешим хуманитарната криза, предизвикана от милионите хора, останали без дом в Сирия, и да подсигурим нашата територия. И двата проблема са от жизнено значение за нас. Поемаме това бреме сами. Хубавите думи на Запада, които са провокирани от страха от мигрантите, нямат никакъв конкретен резултат в реалността", каза Ердоган по време на събрание на Партията на справедливостта и развитието. 

"Казват ми "Не отваряйте границите". Още преди месеци им казах, че ако не споделят бремето с нас, ще отворим вратите. Но те си мислиха, че се шегувам. Сега когато го направихме, получавам обаждания едно след друго", каза още той, цитиран от "Хюриет".

Ердоган обяви, че от години е настоявал за създаване на зона за сигурност на територията на Сирия, но нито една европейска държава не е предложила "конкретна помощ". 

"Броят на хората, които се насочват към Европа достига стотици хиляди, а ще станат и още повече. Броят им скоро ще достигне милиони", казва той. Според данни на вътрешният министър, нелегалните мигранти, напускащи Турция по посока запад, са над 117 000 към 2 март. 

Освобождаването на мигрантския поток към Европа се случи след убийството на 34 турски войници в Северна Сирия по време на офанзива от армията на Башар ал Асад, която се подпомага от руски военни сили. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени