"Продължаваме да имаме нулева нелегална миграция и перфектни отношения с двете гранични служби и министерствата на Гърция и Турция. Но такива конфликти са много голяма бомба за бъдещето. Те влияят върху растежа, бизнеса, икономиката, туризма. Когато имаме и този щам на сегашния грип плюс коронавирус, нещата могат да станат и драматични" - това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, преди да замине за срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. 

Борисов определи целта на разговорите като "приятелска вечеря", от която очаква двете страни да "гарантират добрите си отношения и в бъдеще". Той посочи, че Ердоган е разговарял само с трима правителствени ръководители на страни от ЕС след началото на мигрантската криза - Ангела Меркел, Еманюел Макрон и със самия него в качеството му на премиер на България. 

"Ще дойде ден да пожалите и за мен, защото ви се вижда лесно, но никак не е лесно. В последните дни всички разговори, които съм провел, са по искане на моите колеги. Моят колега и приятел (Ердоган) до този момент е провел 4 разговора - с президента Тръмп, канцлера Меркел, Бойко Борисов, и след мен с Макрон", каза Борисов. 

Той обяви, че "трябва да проведе 14 телефонни разговора, преди да се върне от Анкара". На 3 март се очаква в Гърция да пристигнат председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен, на Европарламента Давид Сасоли и на Европейския съвет Шарл Мишел. 

"Обещал съм да информирам. Надявам се с Тайпи да се разберем... Да продължим нашите приятелски, междусъседски, добри отношения. Не че са запашени, но в Азия порядките са по-други: "Кажи му "аго", да му стане драго". Ще отида на крак, ще го помоля", каза още Бойко Борисов, който добави, че в делегацията в Анкара ще участва и бившият министър на културата Вежди Рашидов, "приятел" на Ердоган. 

Премиерът определи като "голяма грешка" изправянето на армия срещу мигрантите, които в момента са групирани по границата между Турция и Гърция. 

"Ние, като хуманисти, европейци и демократи, това не можем да го гледаме със спокойни очи. Решението е изнесен център за сигурност, за който ние да плащаме. За да може да ги приберат извън територията на ЕС - в случая България и Гърция. Целият Европейски съюз трябва да плати за това, веднага да ги приберат тези деца на топло и сухо. Това е хуманността.... Това, което виждате на гръцката граница, щеше да е и тук. А сега го нямаме и някой все пак има заслуга за това, колкото и да завиждат", каза Борисов. 

Той определи, че за България е "обидно" да се налага да пази граница на Шенгенската общност, без да членува в самата нея. 

"В момента трябва да пазим шенгенска граница. Дислоцираме повече сили на шенгенската граница. Това е просто обидно за нас. Президентът Макрон ми каза: "Добре, де, три пъти ми го намекна. Стига, разбрах те, прав си, така е", коментира още Бойко Борисов. 

Ердоган: Европа сега ще сподели бремето на миграцията

Междувременно турският президент Ердоган предупреди, че оттук нататък Европа ще трябва да споделя бремето на мигрантската криза с Турция. 

"Продължаваме да се мъчим да разрешим хуманитарната криза, предизвикана от милионите хора, останали без дом в Сирия, и да подсигурим нашата територия. И двата проблема са от жизнено значение за нас. Поемаме това бреме сами. Хубавите думи на Запада, които са провокирани от страха от мигрантите, нямат никакъв конкретен резултат в реалността", каза Ердоган по време на събрание на Партията на справедливостта и развитието. 

"Казват ми "Не отваряйте границите". Още преди месеци им казах, че ако не споделят бремето с нас, ще отворим вратите. Но те си мислиха, че се шегувам. Сега когато го направихме, получавам обаждания едно след друго", каза още той, цитиран от "Хюриет".

Ердоган обяви, че от години е настоявал за създаване на зона за сигурност на територията на Сирия, но нито една европейска държава не е предложила "конкретна помощ". 

"Броят на хората, които се насочват към Европа достига стотици хиляди, а ще станат и още повече. Броят им скоро ще достигне милиони", казва той. Според данни на вътрешният министър, нелегалните мигранти, напускащи Турция по посока запад, са над 117 000 към 2 март. 

Освобождаването на мигрантския поток към Европа се случи след убийството на 34 турски войници в Северна Сирия по време на офанзива от армията на Башар ал Асад, която се подпомага от руски военни сили. 

Прочети